Vanhat puuaitat kutsuvat kylään Vantaalla

Vanhaan puuaittaan piipahtaminen voi olla mukava kesäelämys.

Vantaan kaupunginmuseo on avannut Håkansbölen kartanon aittaan Aittanäyttelyn, joka kertoo millaista kartanoelämä oli palvelusväen näkökulmasta. Aittanäyttelyyn voi tutustua ilmaiseksi lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-17 elokuun 2021 loppuun asti.

– Aitat olivat kartanoissa palvelusväen valtakuntaa. Niissä säilytettiin työ- ja tarvekaluja sekä ruoka-aineita, kertoo Vantaan kaupunginmuseon intendentti Päivi Yli-Karhula.

Aitoissa voitiin myös työskennellä, esimerkiksi leivinaittaa käytettiin apukeittiönä. Näyttelyyn kuuluu leivinaitan lisäksi ruoka-aitta, rauta-aitta sekä muun muassa puutarhakalusteiden ja pelivälineiden säilyttämiseen käytetty päätyaitta. Näyttelytekstit on kirjoitettu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Hakunilassa sijaitseva Håkansbölen kartanoalue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, jota Vantaan kaupunki kunnostaa parhaillaan kaupunginmuseon ohjeiden mukaan.

Kaupunginmuseon näyttelytilana toimiva aittarakennus kunnostettiin viime kesänä yhdessä kalustoliiterin ja autotallin kanssa. Tänä vuonna korjaustoimia tehdään kartanon tallirakennuksissa, pyykkituvassa sekä pumppuhuoneessa. Kartanon päärakennuksen kunnostusta on suunniteltu vuodelle 2023.

Aittanäyttely ulkoa, Päivi Yli-Karhula. Kuva: Stella Karlsson / Vantaan kaupunginmuseo