Töölönlahden puiston valkea linna täyttää 50 vuotta

Finlandia-talon tietävät kaikki, mutta kuinka moni tietää, että Finlandia-talon kymmenen vuotta vanha laajennusosa on nimeltään Veranda?

Töölönlahden puiston valkeaksi linnaksi ja Töölönlahden valkeaksi laivaksi kutsuttu Finlandia-talo täyttää 50 vuotta.

Kansallinen maamerkkirakennus on toiminut näyttämönä niin politiikan huipputapaamisille kuin viihdetähtien säihkeellekin.

Viidenkymmen vuoden aikana Finlandia-talossa on vieraillut lähes 18 miljoonaa kävijää, tiedottaa Finlandia-talo.

Finlandia-talon avajaisia juhlittiin Finlandia-hymnin soidessa ja 1 700 kutsuvieraan läsnäollessa 2. joulukuuta 1971. Vain pari vuotta aiemmin peruskiven oli muurannut presidentti Urho Kekkonen.

Finlandia-talon tilat osoittautuivat hyvin pian liian pieniksi, ja kongressisiipi valmistui jo vuonna 1975.

Tilat alkoivat käydä uudelleen pieniksi 2000-luvulle tultaessa ja Finlandia-talolle suunniteltiin uusi laajennusosa, nimeltään Veranda.

Lisärakennuksen rakentaminen suojeltuun monumenttiin ei ollut aivan yksinkertaista. Oli saatava hyväksyntä sekä Museovirastolta että Helsingin kaupungiltakin. Aikataulussa ja budjetissa pysyneessä hankkeessa onnistuttiin kuitenkin erinomaisesti.

– Laajennusosa Veranda valmistui 2011. Sen myötä Finlandia-talo sai ikään kuin toisen fasadin ja avautui myös Töölönlahden puiston puolelle. Laajennus toi lisätilaa näyttelyille ja esimerkiksi 2000-hengen illallisille, kertoo tiedotteessa Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Verandan avautuminen toi Finlandia-talon aiempaa helpommin lähestyttäväksi. Uusien palveluiden, kuten yleisökahvilan ja gallerian, myötä taloon löysi tiensä entistä useampi suomalainen.

Finlandia-talon perusparannus alkaa tammikuussa 2022 ja se kestää 2,5 vuotta.

Finlandia-talon viereen tammikuussa 2022 valmistuva Pikku-Finlandia toimii Finlandia-talon perusparannuksen aikana kaupunkilaisten olohuoneena kahviloineen ja terasseineen sekä areenana live-musiikille, juhlille ja kongresseille.

Finlandia-Sali. Kuva: Katri Pyynönen