Sörnäisten uusi ”Mylly” on valmistunut

Sörnäisten rantatien entiseen teollisuusmiljööseen noussut moderni uudisrakennus, Taideyliopiston Kuvataideakatemian päärakennus, on avaamassa ovensa syksyllä 2021.

Ohikulkija kiinnittää huomionsa Sörnäisten taidekampuksen uuden tulokkaan erikoiseen ulkonäköön.

Rakennuksen ylin kerros näyttää melkein siltä kuin rakennustyöt olisivat jääneet kesken: vain yksi seinä ikkuna-aukkoineen on tehty ja muut seinät, katto ja ikkunalasit puuttuvat. Todellisuudessa kyse on kattoterassin erikoisesta arkkitehtonisesta suunnitteluratkaisusta.

Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen uusi rakennus on nimetty Myllyksi, koska nimellä halutaan kunnioittaa alueen vanhaa perinnettä. Tontin useissa rakennuksissa toimi Helsingin Mylly Oy:n viljamylly 1930-luvulta vuoteen 1992. Tontin teollisuushistoria ulottuu vielä tätäkin pidemmälle, sillä ennen myllytoimintaa siellä toimi vuodesta 1898 lähtien Strömbergin sähkölaitetehdas.

– Helsingin Mylly ja Kauppa Oy:n Sörnäisten mylly oli valmistuessaan Helsingin ainoa suurmylly, jossa vehnä- ja ruisviljaa jauhatettiin tukkuliikkeille. Viljaa ostettiin niin kotimaasta kuin ulkomailta ja päivittäinen jauhatusmäärä saattoi olla kymmeniä tuhansia kiloja, kerrotaan Helsingin myllyn rakennushistoriaselvityksessä, jonka on laatinut arkkitehtitoimisto Schulman Oy.

Tarkasti ottaen Kuvataideakatemian Mylly on noussut kolmen eri rakennuksen paikalle. Sen tieltä purettiin vuosina 2018-2019 Helsingin Mylly Oy:n entiset kauramylly, näkkileipätehdas ja säkkivarasto. Muut Strömbergin ja Helsingin Myllyn käytössä olleet rakennukset on purettu eri aikoina historian saatossa.

Tähän päivään saakka jäljelle ovat jääneet Strömbergin alkuperäisen tehtaan laajennusosan punatiilinen siipirakennus eli konepaja vuodelta 1914 sekä yksi viljasiilo. Viljasiilo oli pitkään autiona ja ränsistynyt, mutta nyt se on kunnostettu Taideyliopiston käyttöön osaksi Sörnäisten kampusta.

Myllytoiminnan jälkeen Myllytontti on ollut eri yhtiöiden, kuten muun muassa valtion Senaatti-Kiinteistöt Oy:n omistuksessa, ja tontin rakennuksia on vuokrattu esimerkiksi varastokäyttöön, muuttolaatikkofirmalle ja tilausravintolalle.

Kesällä 2021 valmistuneen Mylly-uudisrakennuksen on suunnitellut JKMM Arkkitehdit Oy. Kuvataideakatemia muuttaa Sörnäisiin Vallilan Elimäenkadulta.

Jani Jakonen

Lähteet: Taideyliopisto.fi, Helsingin Mylly Oy:n nettisivut, Helsingin myllyn rakennushistoriaselvitys (arkkitehtitoimisto Schulman Oy, 2010)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.