Perusteellisesti remontoitu Hakaniemen kauppahalli aukeaa

Torin suuntaan avautuvia ensimmäisen kerroksen kaari-ikkunoita on suurennettu, ja niiden yhteyteen tulee uudet uloskäynnit terassille.

Huikeat viisi vuotta kestänyt peruskorjaus on vihdoin ohi, ja Hakaniemen kauppahalli avataan yleisölle 27. huhtikuuta.

Hakaniemen peruskorjattuun kauppahalliin 5.4. tehdyn viranomaiskatselmuksen mukaan kauppiaiden muutto sisään kauppahalliin on saanut luvan alkaa.

– Aloitamme muuton heti pääsiäispyhien jälkeen. Muuttoon on varattu aikaa noin kaksi viikkoa. Peruskorjatun hallin ovet avataan asiakkaille 27. huhtikuuta, kertoi Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toimitusjohtaja Peggy Bauer tiedotteessa pääsiäisen alla.

Kauppiaat muuttavat remontoituun kauppahalliin Hakaniementorilla olevasta väistötilasta eli tilapäisestä lasihallista, joka oli avoinna viimeisen kerran 8. huhtikuuta.

Remontoitu Hakaniemen kauppahalli avautuu asiakkaille 27. huhtikuuta. Peruskorjatun hallin varsinaiset avajaisjuhlallisuudet järjestetään kuitenkin vasta äitienpäiväviikolla 11.–13. toukokuuta.

Näin kauppiaille jää hetki aikaa harjoitella hallin uusia käytäntöjä ja modernia talotekniikkaa.

Vuonna 1914 valmistuneen Hakaniemen kauppahallin sisätilat on kunnostettu peruskorjauksessa lähes alkuperäiseen asuunsa ja talotekniikka on täysin nykyaikaistettu.

Maan alle on rakennettu valtava huoltopiha, jota kautta kulkevat muun muassa tavarantoimitukset ja jätehuolto.

Lämmön, veden, ilman, sähkön ja rakennusautomaation ohjauskeskukset ja muu infrastruktuuri on suurimmalta osin sijoitettu talon alle rakennettuun kokonaan uuteen kellarikerrokseen. Kellarikerroksista löytyy myös kylmäsäilytys- ja varastotilaa, sekä kauppiaiden sosiaalitilat pukukoppeineen ja suihkuineen.

Hallin asiakkaiden kannalta konkreettinen uudistus on maanalainen kulkuyhteys Hakaniemen metroasemalta suoraan kauppahalliin. Toinen uutuus on Hakaniemen torille päin avautuvat suuret ikkunat, joiden yhteyteen tulee uloskäynnit terassille.

Viisi vuotta kestäneen peruskorjauksen pääurakoitsijana on toiminut kaupungin oma rakentamispalveluliikelaitos Stara.

Suojellun rakennuksen muutostöitä on valvonut Helsingin kaupunginmuseo.

– Rakennustyömaalla on ollut töissä kaikkiaan 460 aliurakoitsijaa, 1 780 työntekijää ja 48 eri kansallisuutta. Hallin pohjavahvistusta varten tarvittiin muun muassa 3 018 juoksumetriä teräsputkipaaluja, 2 000 juoksumetriä porapaaluja ja pohjan suihkuinjektointeihin 1624 tonnia sementtiä. Huoltopihaan betonia valettiin 4864 kuutiometriä ja harjaterästä sinne upposi 528 320 kiloa, luettelee kohteen vastaava työnjohtaja, rakennusmestari Riku Koponen Starasta.

Toisen kerroksen puiset myyntipisteet on korjattu käsityönä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.