Näyttävä Vedenhaltija-teos nousee Järvenpäähän

Luonnoskuva HC Bergin teoksesta autenttisessa ympäristössään.

Järvenpään keskustaan on luvassa yli seitsemän metriä korkea ympäristötaideteos.

Helsingintien ja Mannilantien uuteen kiertoliittymään pystytetään loppuvuodesta 2023 Vedenhaltija -niminen teos, joka on kuvanveistäjä, kuvataiteilija HC Bergin käsialaa.

Teoksen valintaprosessi toteutettiin rinnakkaisena luonnostehtävänä. Järvenpään kaupunki tilasi kevään 2022 aikana kolmelta taiteilijalta teosluonnokset, joissa havainnollistettiin taideteosten olemusta visuaalisesti ja kirjallisesti teknisine ratkaisuineen.

Lopullisen valinnan teoksesta teki moniammatillinen taidetyöryhmä.

Palkintoperusteissaan taidetyöryhmä katsoi, että HC Bergin teos täyttää erinomaisesti teokselle ennakkoon määritetyt valintakriteerit.

– Ehdotus on kansallisesti merkittävä, tarinallinen, visuaalisesti kiinnostava, rohkea ja veistoperinnettä uudistava. Luonnoksen koettiin olevan yleisilmeeltään tunnistettava, vahva sekä leikittelevä ja positiivinen. Lisäksi ehdotus nähtiin eräänlaisena vastinparina Kolmisoinnulle ja jatkumona Järvenpään kulttuuriperintöön, jossa on paljon tunnettuja hahmoja, kerrottiin kaupungin tiedotteessa.

Vedenhaltija -teos on saanut inspiraationsa muinaissuomalaisesta myyttisestä kuvastosta.

Kaupunki julkaisi marraskuussa 2022 luonnoskuvan teoksesta autenttisessa ympäristössään.

Teos koostuu laserleikatuista ja jauhemaalatuista alumiiniputkista ollen itsessään 7,6 metriä korkea. Teoksen värimaailmassa voidaan hyödyntää myös läheisten rakennusten väriskaalaa.

– Teos on havainnekuvassaan vielä luonnosversiossa, ja siihen tullaan tekemään teknisiä ja visuaalisia muutoksia jatkokehittämisen yhteydessä. Lisäksi teoksesta tehdään taiteilijan toimesta useampia pienoismalliversioita, kaupunki tiedotti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.