Lisää tornitaloja nousee nyt Kalasatamaan

Kalasataman Työpajanpihalle rakennetaan parhaillaan tornitaloja, joilla on historian merkkihenkilöihin viittaavat nimet. Kaiken kukkuraksi tornitalot nousevat tontille, jolla sijaitsi aiemmin makkaratehdas ja Suomen Sota-arkisto.

Asunto Oy Helsingin Newton on valmistuttuaan 16-kerroksinen tornitalo, ja siihen tulee vapaarahoitteisia omistusasuntoja.

Newtonin viereen rakennetaan Asunto Oy Helsingin Edison, joka koostuu 12-kerroksisesta tornitalossa ja 5-kerroksisesta osasta. Taloon tulee kiinteistösijoitusyhtiön NREP:n vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.
Samaan kortteliin rakennetaan myös Asunto Oy Helsingin Vanha Talvitie, joka on Avara Suomi Oy:n vuokratalo.

Rakennusyhtiö Lehto Group tiedotti Kalasataman hankkeestaan toukokuussa 2020.

Työpajanpiha on uusi suunniteltu kävelykatu, joka risteää Työpajankadulta Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristötalon ja tornitalojen korttelin välistä.

Tornitalojen paikalla sijaitsi vuonna 1946 valmistunut rakennus ja sen laajennusosa vuodelta 1960. Asemakaavan mukaan rakennuksessa toimi pitkään makkaratehdas 1990-luvun puoliväliin asti. Sitten kiinteistöön sijoitettiin remontin jälkeen Suomen Sota-arkisto.

Sota-arkisto huolehti eri sotien asiakirja-aineistosta, ja vuonna 2018 se sulautettiin osaksi Kansallisarkistoa. Kansallisarkisto luopui tästä Sörnäisten toimipisteestään vuonna 2018, jonka jälkeen kiinteistö purettiin.

Jani Jakonen