Kolme upeaa koskea pauhuu Nurmijärvellä

Meloja Nukarinkoskella

Nurmijärveltä löytyy kolme hienoa vesikoskikohdetta, jotka kuuluvat Vantaanjoen vesistöalueeseen. Näin keväisin kosket ovat olleet runsaimmillaan lumisen talven jäljiltä.

Myllykoski on entinen myllypaikka

Yksi Nurmijärven koskista on koskimelojien kilpailuista tuttu Myllykoski. Nurmijärven liittymän kohdalla, Helsinki-Tampere-moottoritien itäpuolella sijaitsevalla koskella on pituutta 400 metriä ja pudotusta 11 metriä.

– Koski oli nimensä mukaisesti aikoinaan Nurmijärven parhaita myllypaikkoja ja paikassa on sijainnut myös alueen ensimmäinen voimalaitos, tiedotti Nurmijärven kunta.

Myllykosken vesivirtauksia voi ihailla rannoilta tai kosken ylittäviltä silloilta. Myllykoskelta kulkee idyllinen 1,5 kilometrin pituinen pitkospuureitti joen vartta pienemmälle Pikkukoskelle.

Nukarinkoski on suurimpia koskialueita

Myllykoskelta 11 kilometriä jokea pitkin pohjoiseen päin mentäessä sijaitsee monen koskibongaajan suosikkikohde Nukarinkoski.

– Nukarinkoski on Vantaanjoen suurin koskijakso ja yksi Uudenmaan kauneimmista koskialueista, Nurmijärven tiedotteessa sanottiin.

Nukarinkoskella on pituutta 1300 metriä ja pudotusta 25 metriä. Alueella sijaitsi aikoinaan saha ja mylly, joiden perustuksia voi nähdä koskessa vieläkin. Nukarinkosken rannoilla kiertää kävelyreittejä ja joen yli pääsee useita siltoja pitkin.

– Nukarinkoski kannattaa ehdottomasti kokea keväällä tuomien kukkiessa, jolloin koski on parhaimmillaan.

Kuhakoski on oikea vesiputous

Vesiputoukset ovat Etelä-Suomessa harvinainen näky, mutta Nurmijärven Perttulasta sellainen löytyy. Kuhakoski sijaitsee Vantaanjoesta haarautuvan Luhtajoen varressa Lopentien ja Valkjärventien liittymäkohdan eteläpuolella.

– Vesi putoaa porrasputoukseksi luokitellussa Kuhakoskessa 150 metrin matkalla 16 metriä. Vettä voi virrata parhaimmillaan 14 kuutiometriä sekunnissa, kerrottiin Nurmijärven kunnan tiedotteessa.

Kuhakoski on ollut muiden Nurmijärven koskien tapaan aikoinaan tärkeä myllypaikka. Koskella voi nähdä vieläkin pauhujen lisäksi myllyn aikaisia vesikoururakennelmia ja perustuksia. Kosken niskalla on kauniisti holvattu vanha maantiesilta, jolta avautuu upea näköala jokilaaksoon. Kuhakoski sai kyläläisten organisoimana vuonna 2019 lapsiturvalliset kaiteet, jotka rahoitettiin Nurmijärven kunnan osallistuvan budjetoinnin määrärahoista.

– Putouksella on nyt turvallisempaa vierailla, kunta tiedotti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.