Kirkkonummella nettoaa omakotitalokaupoissa nyt hyvin

Kuvituskuva

Kiinteistömaailman analyysin mukaan Kirkkonummella isojen omakotitalojen omistajat saavat vaihtaessaan pienempään kerrostaloasuntoon tällä hetkellä huomattavasti suuremman välirahan kuin kaksi vuotta sitten.

Useimmissa Suomen kaupungeissa viimeaikainen omakotitalojen suuri kysyntä on nostanut omakotitalojen hintoja suhteessa muihin asuntotyyppeihin. Se on parantanut omakotitalosta pienempään asuntoon vaihtavan saamaa välirahaa paikoin erittäin tuntuvastikin verrattuna kahden vuoden takaiseen tilanteeseen.

Asiasta tiedottaa Kiinteistömaailma, jonka laaja analyysi jakaa maan kaupungit kolmeen ryhmään välirahan näkökulmasta. Erot ryhmien välillä ovat merkittäviä.

Esimerkiksi Kirkkonummi kuuluu ykkösryhmään, sillä siellä omakotitalon omistaja on saanut vuonna 2021 merkittävästi isomman välirahan kuin vuonna 2019.

Kirkkonummella viisihuoneisen omakotitalon omistaja on nyt saanut vaihtaessaan käytettyyn kerrostalokolmioon keskimäärin jopa 83 000 euroa enemmän välirahaa kuin kaksi vuotta sitten.

Helsingissä väliraha on vastaavissa asuntokaupoissa nyt 88 000 euroa suurempi kuin kaksi vuotta sitten. Espoossa nousua on 74 000 euroa ja Vantaalla 49 000 euroa.

Esimerkkilaskelmat on tehty Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalvelun keskimääräisillä hinnoilla käytetyistä viisihuoneisista omakotitaloista ja käytetyistä kolmehuoneisista kerrostaloista vuonna 2019 ja tammi-elokuussa 2021.

Kiinteistömaailman mukaan Suomessa nähtiin kesällä 2021 historiallinen käänne, kun ensimmäistä kertaa lähes 15 vuoteen pienten kerrostaloasuntojen hinnankehitys jäi suhteellisesti jälkeen isompien perheasuntojen hinnankehityksestä.

Ilmiö korostuu erityisesti pääkaupunkiseudun markkinassa, mutta on nähtävissä koko maan tilastoistakin.

– Isossa osassa Suomen kaupunkeja asuntojen arvonkehitys on ollut viimeisen kahden vuoden ajan suotuisa niille, jotka ovat vaihtamassa omakotitalosta pienempään rivi- tai kerrostaloon. Näin on erityisesti PK-seudulla aina Kirkkonummea myöten sekä esimerkiksi Tampereella ja Pirkkalassa. Vaikkapa sellaisella pariskunnalla, jolla lapset ovat muuttaneet pois kotoa ja tilantarve vähentynyt, on nyt mahdollisuus merkittävästi paremman ”välirahan” saamiseen näillä paikkakunnilla kuin vielä kaksi vuotta sitten, sanoo Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkala.

– Sitten on joukko kaupunkeja, kuten Valkeakoski, Joensuu ja esimerkiksi Riihimäki, joissa erityyppisten asuntojen hintakehitys on kulkenut korona-ajan varsin tasatahtia. Väliraha on pysynyt jokseenkin samana, Tony Korkala jatkaa.

– Lisäksi on joitakin yksittäisiä kaupunkeja, kuten Kotka, Savonlinna ja Kajaani, joissa omakotitalot ovat tulleet suhteessa edullisemmiksi pienempiin asuntoihin nähden. Näissä esimerkiksi nuorilla perheillä on nyt korona-ajan jälkeen välirahan näkökulmasta helpompi päästä kerrostalokodista omakotitaloon, kuin aikaisemmin oli, sanoo Korkala.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.