Kannelmäkeen kaupungin ensimmäinen Joutsenmerkki-päiväkoti

Kuvituskuva

Kannelmäen Soittajantiellä sijaitseva päiväkoti Vanhainen aiotaan korvata uudella rakennuksella. Toteutuessaan uusi Vanhaisten päiväkoti on Helsingin kaupungin ensimmäinen Joutsenmerkillä toteutettu päiväkotihanke.

Uusi laajempi päiväkoti voi lisäksi korvata päiväkoti Kanteleen ja väliaikaisesti käyttöönotetun Soittajankuja 3 -ryhmän tilat.

Kaupungin suunnitelman mukaan uudisrakennushanke toteutetaan Vanhaisen tontille osoitteeseen Soittajantie 10.

Päiväkoti Vanhaisen nykyiset tilat vaatisivat laajoja korjauksia. Lisäksi alueen asukasmäärä on kasvussa. Kaupungin talonrakentamisohjelmassa on useita Kannelmäen, Hakuninmaan ja Maununnevan alueille sijoittuvia päiväkotihankkeita.

Vanhaisen uudisrakennuksen tilat suunnitellaan 224 lapselle. Hoito- ja kasvatushenkilökuntaa tarvitaan kaupungin mukaan 40-48 henkeä riippuen lasten ikäjakaumasta.
Tavoitteena on hakea kohteelle rakennuksen Joutsenmerkkiä, joka olisi ensimmäinen kaupungin toteuttama Joutsenmerkki-kriteerit täyttävä hanke.

Pohjoismaisen Joutsenmerkin kriteerit perustuvat rakennuksen elinkaariajatteluun, energiatehokkuuteen, hyvään sisäilmaan sekä terveellisiin ja turvallisiin rakennusmateriaaleihin.

– Joutsenmerkitty rakennus ei pääosin edellytä suunnitteluratkaisultaan normaalista poikkeavaa, mutta joutsenmerkkikriteerien täyttymistä on todennettava jatkuvasti suunnittelun edetessä muun muassa esitettyjen materiaalien ja rakenteiden sekä vaadittujen toiminnallisuuksien osalta, kerrotaan Helsingin kaupunginhallituksen päätöksessä.

– Rakentamisessa käytettyjä rakennusmateriaaleja ja kemikaaleja valvotaan. Rakennuksesta on oltava täydellinen tuoteloki, ja lähes kaikkien tuotteiden on oltava joutsenmerkittyjä tai ne pitää erikseen hyväksyttää joutsenmerkkiorganisaatiolla. Hyväksytettävien tuotteiden tulee täyttää kriteerivaatimukset.

Pohjoismaista ympäristömerkkiä Joutsenmerkkiä hallinnoi Ympäristömerkintä Suomi Oy, joka on valtion kestävän kehityksen yhtiön Motiva Oy:n tytäryhtiö.

Päiväkoti Vanhaisen uudisrakennus on suunniteltu toteutettavaksi niin, että rakennustyöt alkavat huhtikuussa 2022. Helsingin kaupunginhallitus on omalta osaltaan hyväksynyt Vanhaisen korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelman.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.