Kaksi uutta julkista taideteosta Kallioon

Jarmo Kukkonen: Pallottelua. Kuva: Kirsi Halkola / HAM

Lasten ja nuorten käyttämiin tiloihin on valmistunut Helsingissä kuusi uutta prosenttiperiaatteella toteutettua julkista taideteosta.

Kaksi teoksista on valmistunut peruskorjattuun Kallion lukioon.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen.

Porthaninkadulla sijaitsevaan Kallion lukioon valmistunut taideteos on lukiota itsekin aikoinaan käyneen Karoliina Hellbergin neljän maalauksen sarja ”Syreenejä, anemoneja ja tuulta”.

Teos jakaantuu kahdeksi teospariksi rakennuksen sisäportaikossa.

Teosparien maalaukset asettuvat toisiaan kohden kuin peilikuvina ja tarjoavat samasta tilanteesta kuin kaksi eri kuvakulmaa.

Toiselle porrastasanteelle ripustettu teospari Syreenejä, anemoneja ja tuulta: Anemoneja luotaa Hellbergin tuotannosta tuttua tilallista kuvastoa runsasyksityiskohtaisine interiööreineen.

– Kaiteet, pylväät, koristeelliset huonekalut ja ornamentilliset matot muodostavat maalauksellisen runsauden/kudelman yhdessä viherkasvien ja leikkokukkien kanssa. Kolmannelle porrastasanteelle ripustettu teospari Syreenejä, anemoneja ja tuulta: Syreenejä johdattaa (katsojan) Hellbergin maalauksissa toistuvaan teemaan, yöllisiin puutarhoihin ja kasvillisuuden kuvaukseen, kerrotaan Helsingin taidemuseon tiedotteessa.

Saman rakennuksen julkisivuun sisäpihalle on valmistunut Pertti Kukkosen veistosinstallaatio Pallottelua.

Teos koostuu eri värisistä kiillotetuista teräspalloista, joista lankeaa varjoja seinään. Varjot eivät kuitenkaan noudata yhden valonsuunnan logiikkaa. Pertti Kukkonen on erikoistunut betonin käyttämiseen taiteessa, ja hän toteuttanut useita julkisia teoksia eri puolille Suomea.

Karoliina Hellberg: Syreenejä, anemoneja ja tuulta. Kuva; Kirsi Halkola / HAM

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.