Jukka Uunila, 98, urheilun ikihonka

  Lauttasaaren senioritalon lasiverannalla, upeassa merimaisemassa, istuu tyytyväinen mies, 98-vuotias kauppaneuvos Jukka Uunila, tarkasti sanoen Ahti Juhani Uunila, Himangan Urheilijat ja Kuortaneen Kunto, todellinen urheiluelämämme ikihonka.

  Uunila on Suomen arvostetuimpia urheilujohtajIa sekä SVUL:n ja olympiakomitean että menestysajan yleisurheilumme vastaavana SUL:n puheenjohtajana. Työelämässä hän johti nyt 70-vuotiasta Kuortaneen urheiluopistoa sen ensimmäisenä rehtorina, sanomalehti Ilkkaa sekä viimeksi 17 vuotta Veikkaus Oy:tä sen pitkäaikaisimpana toimitusjohtajana.
  Tokion olympiakisoja Uunila seurasi aamusta iltaan.

  ”Yleisön puuttuminen oli aluksi kiusallista, mutta kyllä siihenkin tottui. Suomalaisten olympiaosanottajien vaatimattomiin suorituksiin on sen sijaan vaikea tottua”.

  ”Kaikki kunnia tosin kahdelle pronssiin yltäneelle — uimari Matti Mattsson, nyrkkeilijä Mira Potkonen — ja myös heille, jotka tekivät Japanissa kauden parhaat tuloksensa. Epäonnistujia oli kuitenkin liikaa. Siihen tosin osasyynä on se, että kaikki joilla oli oikeus osallistua, puettiin kisapukuun. Myös valmentajien suuri joukko paikan päällä on uusi ilmiö. Aikanaan riitti se, että kisapaikalla oli vain Armas Valste. Ei kisojen aikana enää valmenneta. Se työ tehdään vuosia ja ainakin kuukausia ennen kisoja”, Uunila sanoo pontevasti.

  Yleisurheilussa muutama suomalainen saa kyllä Uunilalta myös puhtaat paperit. Heistä Sara Kuiviston neljä parannusta Suomen ennätykseen ansaitsee Uunilalta erityistunnustuksen.

  ”Muutamat nuoret urheilijat voivat kyllä yllättää myönteisesti Pariisissa kolmen vuoden kuluttua eli toivoakin on”, Uunila rohkaisee.
  ”Tuo valtava lajien määrä ja niiden vaativat rakennelmat, areenat ja hallit merkitsevät sitä, ettei Suomen kokoisella maalla ole enää mahdollisuuksia järjestää kisoja, vaikka lajeista otettasiin puolet pois.
  Omaan korkeaan ikäänsä kolmattakymmentä vuotta leskenä elänyt Uunila suhtautuu luontevasti.
  ”Pitäisi kai ottaa tavoitteeksi tuo sata vuotta, vaikka enää ei oikein kuulo kunnolla pelaa ja tasapainon puute rajoittaa elämää”.
  ”Täällä Senioritalossa hoito ja huolenpito ovat huippuluokkaa ja kun tyttäreni Hannele käy täällä lähes päivittäin, tuo lehtiä ja maksaa laskuja, parempaa ei tässä iässä voi toivoa.

  Jukka Uunila ehti osallistua jo viime sotiinkin. Hänellä on sama syntymäpäivä kuin Suomen marsalkka Mannerheimillä, kesäkuun neljäs.

  MARTTI HUHTAMÄKI

  JÄTÄ VASTAUS

  Kirjoita kommenttisi!
  Kirjoita nimesi tähän

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.