Haagan ”ruttuputki” saneerataan vaelluskaloille

Haagan Kauppalanpuiston huonokuntoinen ”ruttuputki”, eli hulevesiputki korjataan. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on tilannut kohteeseen uuden erikoisputken, joka mahdollistaa taimenten vaelluksen reitillä.

Saneerattava hulevesiputki on osa Haaganpuron pääuomaa ja se toimii myös uhanalaisen taimenen elinympäristönä.

HSY osallistuu Itämeri-haasteeseen ja on sitoutunut edistämään Itämeren vaelluskalojen nousuesteiden poistamista. Taimenten kulku- ja elinolosuhteiden varmistamiseksi saneerausta on suunniteltu yhteistyössä Vaelluskala ry:n, Helsingin kaupungin sekä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa.

– Olemme tilanneet kohteeseen erityistä komposiittiputkea, jonka sisäpohja on karhennettu ja johon voidaan jälkikäteen asetella taimenten nousua helpottavia pohjaelementtejä. Lisäksi olemme jo asentaneet valoa läpäiseviä kansia hulevesiverkoston tarkastuskaivoihin, jotta kalat osaisivat etsiytyä valoa kohti ja paremmin suunnistaa putkissa, kertoo HSY:n verkostoprojektit -yksikön päällikkö Ilpo Korhonen.

Valoa vaelluskaloille

Myös ELY-keskus parantaa alkuvuodesta Haaganpuron nousukelpoisuutta vaelluskaloille. Puron betoniputkiosuudelta poistetaan nousuesteinä olevia teräviä kiviä ja putkeen asennetaan virtausnopeutta alentavia ohjureita kalojen nousua helpottamaan. Betoniputken yläpuolisen osuuden ELY-keskus kunnostaa vuoden 2020 aikana.

HSY:n hulevesiputken saneeraustyö kestää noin kaksi kuukautta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.