Asukkaiden aktiivisuus pelasti Rukinpyörän lähimetsän Itä-Hakkilassa

Rukinpyörän lähiliikuntametsän kohtalo Itä-Hakkilassa on saanut myönteisen päätöksen kun Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi Vantaan uuden yleiskaavan 25. tammikuuta 2021. Metsä säilyy edelleen lähivirkistysalueena.

Asiasta kertoo itävantaalainen kaupunginvaltuutettu Tarja Eklund.

– Asukkaiden ja kyläyhteisön yhteistoiminnalla voi jopa muuttaa kaavaa mutta helppoa se ei ole. Olemme järjestäneet metsässä asukkaille letun- ja makkaranpaistoa vauhdittaaksemme asiaamme. Kiitokset paikallisten yhdistysten, alueella asuvien poliitikkojen, asukkaiden, koulun ja paikallisen urheiluseuran tekemälle työlle sekä valtuustoryhmien ymmärrykselle, Tarja Eklund kertoo.

Eklundin mukaan Itä-Hakkilan koulun ja päiväkodin tarvitsemaa metsäkaistaletta haluttiin väkisin kaavoittaa rakentamiseen, vaikka perustelut metsän säilyttämiselle olivat lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta vahvat.

Rukinpyörän lähiliikuntametsän säilyminen on ollut monivaiheinen prosessi. Tarja Eklund kertaa, että vuonna 2018 kaupunkisuunnittelulautakunta päätti lopettaa Rukinpyörän suunnittelun, mutta kaupunginhallitus käytti otto-oikeuttaan ja palautti kaavan kaupungin työsuunnitteluohjelmaan.

– Tämän metsän osalta se oli jo toinen kerta kun näin tehtiin. Vantaan edellistä yleiskaavaa tehtäessä 2007 nämä asiat olivat Rukinpyörän osalta esillä ja silloisen kaupunginhallituksen päätös sinetöi metsän kohtalon. Valtuustossa tästä vielä äänestettiinkin.

Lopulta Vantaan uuteen yleiskaavaan 2020 Rukinpyörän lähimetsää ei kuitenkaan merkitty rakentamiseen osoitettavaksi alueeksi.
-Itä-Hakkilan koulu ja päiväkoti tarvitsevat lähiliikuntapaikkaa päivittäin ja Rukinpyöränmetsä on lähin tähän tarkoitukseen sopiva alue. Onneksi se nyt pysyy lähivirkistysalueena, Tarja Eklund lisää.