Amfiteatterimainen kortteli kunnostetaan Malmin hautausmaalla

Yksi Malmin hautausmaan hienoimmista kohteista, suihkulähteestään tunnettu alue, on kunnostustöiden kourissa.

Hieman amfiteatteria muistuttava ympyrän muotoinen kortteli 12 kunnostetaan kahdessa vaiheessa vuosina 2021-2022. Helsingin seurakuntayhtymän verkkosivulla kerrotaan, että ensin kunnostetaan ajoväylän ja Eugen Schaumanin muistomerkin puoleinen puoliympyrä.

Malmin hautausmaan kortteli 12 on otettu käyttöön vuonna 1951. Korttelissa on seurakuntayhtymän mukaan 156 arkkuhautaa.

– Korttelin suunnittelijasta ei ole varmaa tietoa. Historiatiedon mukaan ”amfiteatterimainen pyöriö” olisi rakennettu vanhaan hiekkakuoppaan. Hauta-alueet on jaettu sektoreiksi ja sektorien välissä on suunnitelmassa ja alkuperäisessä toteutuksessakin ollut muotoon leikatut havukasvit säännöllisissä riveissä. Myöhemmin kasvit ovat kasvaneet liian isoiksi ja ne on poistettu, kerrotaan seurakuntayhtymän nettisivulla.

Pengermuurien korjauksessa tavoitteena on palauttaa kortteliin alkuperäistä ilmettä 1950-luvulta. Kunnostuksessa muurin väliin kasvaneet pensaat poistetaan ja muurin kunnostuksen jälkeen istutetaan havukasvit sektoreittain, kuten alkuperäisessä suunnitelmassa on. Muurit korjataan mahdollisimman pitkälti alkuperäisen ilmeen mukaisena ja olemassa olevilla kivillä.

Kunnostuksesta tiedotetaan myös hautausmaan infotauluissa.