Laajasaloon valmistetaan ”maailman edistyksellisin raitiovaunu”

Havainnekuva ForCity Smart Arctic X54 -raitiovaunusta. Kuva: HKL.

Helsingin kaupungin liikennelaitos ja Skoda Transtech Oy ovat sopineet 23 uuden ForCity Smart Arctic X54 -pikaraitiotievaunun tilaamisesta.
Tilaus toteutettiin vuonna 2011 tehdyn Arctic-vaunuhankintasopimuksen mukaisena toimitusoptiona.

Uusia vaunuja tullaan liikennöimään Yliskylän ja Haakoninlahden raitiotielinjoilla.

– Vuodesta 2013 alkaen asteittain käyttöön tulleet Arctic-raitiovaunut ovat toimineet HKL:n näkökulmasta hyvin ja myös kaupunkilaiset ovat olleet niihin tyytyväisiä. Kruunusiltojen liikenteeseen ja pikaraitiotielinjalle 550 tuleva vaunutyyppi on kantakaupungin Arctic-vaunutyypin isoveli ja myös siinä on otettu huomioon juuri meidän rataverkkomme ja ilmastomme haasteet, kertoo tiedotteessa HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

– On lisäksi vaunujen elinkaaren aikaisen käytön kustannustehokkuuden kannalta eduksi, että pikaraitiovaunusarja tämän Kruunusiltojen vaunujen hankinnan myötä muodostuu riittävän suureksi, Lehmuskoski jatkaa.

HKL:n kalustopäällikkö Heidi Heikkilän mukaan Kruunusillat-hankkeen edistymisen kannalta on tärkeää, että kalusto on valmiina, kun sitä tarvitaan.

– Nämä nyt hankittavat vaunut soveltuvat myös nykyiselle raitiotieverkolle ja varikoille. Yhteensopivuudesta on hyötyä muun muassa kaluston koeajo-, käyttöönotto- ja koulutusvaiheessa sekä huollon ja peruskorjausten järjestämisessä, kertoo Heidi Heikkilä.

Vaunut ovat identtiset aiemmin tilattujen pikaraitiotie 550 -vaunujen kanssa. Näissä kahteen suuntaan ajettavissa, noin 35 metriä pitkissä raitiovaunuissa on ohjaamot molemmissa päissä vaunua ja ovet molemmin puolin.

ForCity Smart Arctic X54 -raitiovaunut ovat ympäristöystävällisiä, energiatehokkaita, muunneltavia, esteettömiä ja ylläpitokustannuksiltaan edullisia. Vaunuja on mahdollisuus myöhemmin pidentää noin kymmenellä metrillä matkustajakapasiteetin lisäämiseksi.

– ForCity Smart Arctic X54 on maailman edistyksellisin raitiovaunu, jossa korin moninivelinen rakenne on ensimmäistä kertaa yhdistetty kääntyviin teleihin. Arctic-tuoteperheen vaunut on suunniteltu alusta asti erittäin vaativiin olosuhteisiin eli kestämään erilaisia säätyyppejä ja vaihteleprofiilista rataverkkoa. Tuloksena on moderni pikaraitiotievaunu, jolla voi liikennöidä myös kantakaupungin raitiotiellä, kertoo HKL:n tiedotteessa Skoda Transtech Oy:n toimitusjohtaja Juha Vierros.

Kruunusillat-hankkeen myötä Laajasaloon on tulossa kaksi pikaraitiotielinjaa: Rautatientori-Yliskylä ja Rautatientori-Haakoninlahti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.