Koulupoliisitoiminta ei tule takaisin Espoon kouluihin

Kuvituskuva

Rikosten ennalta ehkäisyssä tärkeäksi koetut poliisin kouluvierailut on haluttu takaisin Espoon kouluihin.

Marika Räf ja Ira Hietanen-Tanskanen sekä 41 muuta valtuutettua jättivät toukokuussa 2022 valtuustoaloitteen, jossa esitettiin, että kaupunki selvittää mahdollisuutta käynnistää uudelleen koulupoliisitoiminta Espoossa yhteistyössä Länsi-Uudenmaan poliisin kanssa.

Valtuustoaloitteen mukaan Espoossa oli vielä 2000-luvun alussa useita koulupoliiseja, jotka vierailivat aktiivisesti kouluissa ja vanhempainilloissa osana ongelmien ennalta ehkäisyä.

Espoon kaupungin valtuustoaloitteeseen antaman vastauksen mukaan kaupunki pitää koulupoliisitoimintaa erittäin hyvänä ennalta estävänä poliisitoiminnan muotona, mutta koulupoliisitoimintaa ei olla käynnistämässä.

Kaupunki vetoaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta saamaansa lausuntoon.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen lausunnon mukaan poliisilla ei ole resursseja koulupoliisitoimintaan, vaikka se olisikin yksi hyvä keino vaikuttaa myönteisesti koulujen turvallisuuteen.

– Pelkästään Espoossa on noin 100 koulua. Vaikka poliisilla onkin halua olla jokaisen koulun arjessa mukana tiiviimmin, niin se on käytännössä mahdotonta, lausunnossa kerrottiin.

– Koulukohtaisten poliisien nimeäminen on mahdotonta ilman, että moni muu tärkeän tehtävän hoitaminen vaikeutuisi tai jopa estyisi. Koulujen kanssa tehtävä yhteistyö on vain yksi ennalta estävän toiminnan tehtävistä.

Poliisilaitos on tehnyt linjaratkaisun siinä, että poliisin ennalta estävää työtä kohdennetaan kulloisenkin tilanteen edellyttämällä tavalla ja mahdollisuuksien mukaan. Tämä tarkoittaa muun muassa koulujen osalta akuutteihin tilanteisiin reagointia ja ongelmien konsultointia. Poliisi jatkaa muutenkin yhteistyötä koulujen kanssa esimerkiksi sidosryhmissä ja opetuksen johdolle järjestettävässä turvallisuuskoulutuksessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.