FinSote-tutkimus: enemmistö espoolaisista on onnellisia

Espoolaiset voivat paremmin kuin suomalaiset keskimäärin, paljastaa kesäkuussa julkaistu FinSote 2018 -tutkimus.

Espoolaisista 78 prosenttia on tyytyväisiä ihmissuhteisiinsa ja hieman yli puolet kertoo olevansa onnellisia. Toisaalta yli kymmenen prosenttia espoolaisista kokee merkittävää psyykkistä kuormitusta, ja yksinäiseksiitsensä kokee seitsemän prosenttia espoolaisista.

Tutkimuksessa vastaajilta kysyttiin, onko vastaaja kokenut itsensä onnelliseksi neljän viime viikon aikana.

Tutkimuksen tulosten mukaan espoolaiset ovat onnellisempia kuin helsinkiläiset, sillä Helsingissä alle 50 prosenttia vastaajia kertoi olleensa onnellinen. Espoo jäi kuitenkin koko maan keskiarvon alapuolelle. Lisäksi esimerkiksi Jyväskylässä, Kauniaisissa ja Kotkassa onnellisten osuus vastaajista on korkeampi kuin Espoossa.

Kuntalaisten taloudellinen tilanne näyttäytyy Espoossa keskimääräistä parempana muuhun Suomeen verrattuna. Siitä huolimatta 16 prosenttia espoolaisista on tinkinyt ruoasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä taloudellisen tilanteen takia. Yhdeksän prosenttia on pelännyt ruoan loppuvan. Erityisesti tämä näkyy 20-54-vuotiaiden ryhmässä.

Tutkimuksen mukaan puolella espoolaisista oli myönteinen kokemus kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista. Toisaalta alle puolet oli sitä mieltä, että heillä on riittävästi mahdollisuuksia osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon terveys- ja sosiaalipalveluissa.

FinSote on kansallinen tutkimus, jolla kartoitetaan suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vastaa aineiston keruusta. Nyt julkaistu aineisto kerättiin pääosin syksyllä 2018.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.