Bodomin Smedsviken halutaan luonnonsuojelualueeksi

Smedsvikenin rehevää rantametsää. Kuva: Aino Niemi / Espoon kaupunki.

Smedsviken sijaitsee Bodomjärven koilliskulmassa.

Espoon kaupunginhallitus päätti 4. joulukuuta tehdä Uudenmaan elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukselle esityksen kolmen uuden luonnonsuojelualueen perustamisesta Espooseen.

Luonnonsuojelualueiksi ehdotetaan kolmea Espoon kaupungin mailla sijaitsevaa arvokasta luontokohdetta: Pohjois-Tapiolassa sijaitseva Turvesuon neva, Bodomissa sijaitseva Smedsviken ja Kalajärvellä sijaitsevat Kalittoman ympäristön metsät.

– Suojelualueiden perustaminen on osa Espoon pitkäjänteistä työtä luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi ja luontokadon torjumiseksi, tiedottaa Espoon kaupunki.

Bodomjärven pohjoisosassa on reheviä rantametsiä, arvokkaita tervaleppäluhtia ja vaahteralehto sekä vesialuetta.

Nyt suojeltavaksi ehdotettavalla Smedsvikenin alueella elää runsaslukuinen joukko vesi-, ranta- ja lehtometsälintuja. Siellä viihtyvät esimerkiksi uhanalainen viherpeippo sekä silmälläpidettävät lajit silkkiuikku ja taivaanvuohi. Smedsviken on myös uhanalaisen viitasammakon lisääntymis- ja levähdyspaikka.

Kalittoman lampea ympäröivät metsät Kalajärvellä ovat näyttäviä kalliomänniköitä, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Vanhimmat puut ovat yli 250 vuoden ikäisiä. Uuden suojelualueen ympärillä on jo entuudestaan luonnonsuojelualuetta, joka nyt laajenisi. Kalittomassa on paljon lahopuuta, joka on tärkeää luonnon monimuotoisuudelle. Alueelle aiotaan rakentaa kuntoportaat.

Pohjois-Tapiolassa sijaitseva Turvesuon neva eli Muolaansuo on Turvesuon ainoa ojittamattomana säilynyt osa. Tämä on Espoon kaupungin mukaan eteläsuomalaisittain melko harvinaista, sillä Etelä-Suomen soista 80 prosenttia on ojitettu.

Kalittoman metsää. Kuva: Ari Turula / Espoon kaupunki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.