Länsimeri, rauhan meri

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Perinteeksi ja puheenaiheeksi ovat nousseet vuotuiset horoskooppini, jotka eivät perustu satelliittien suhteesta linnunrataan.. Vuodelle 2022 laatimani ennuste meni yhdessä tärkeässä asiassa pieleen. Veikkasin näet, että Vladimir Putin aloittaa sodan Ukrainaa vastaan. Hän ei kuitenkaan aloittanut sotaa. Hän aloitti ainoastaan erikoisoperaation ja vieläpä Valko-Venäjän kautta.

Vuoden 2023 ennuste on edellistä helpompi. Putin jatkaa operaatiota toukokuun 9. päivään saakka. Silloin Punaiselle torille kärrätään tsaarinaikaiset kullatut vankkurit Kremlin museosta ja ulkoministeri Sergei Lavrov pukeutuu siihen kärpännahkaviittaan, johon Suomen leijonavaakuna oli ensimmäisen kerran punottu.

Kun Suomesta ei tullut Venäjän maakuntaa, viitan leijonafiguuri piilotettiin vitriiniin. Se otettiin ainakin kerran, tosin erittäin vastenmielisesti, esille. Mahtavia rauta-avaimiakaan ei ollut heti löytyä. Varaulkoministeri Zemskov oli kuitenkin pyöreäpohjaisen lasikaapin avaamisen kannalla. Vitriinin avaamista ehdottanut kustantaja Aatos Erkko tunsi Tanskasta lahjaksi saadun viitan historian.
Sieltä se viitan poimuista leijona löytyi.

Aatos Erkki oli saanut Yhdysvaltain ulkoministeriöstä valtuudet neuvotella Lake Placidin vuoden 1980 talvikisojen aikana ulkoministeri Cyrus Vancen julistaman olympiaboikotin purkamisesta. Kun satuin olemaan näissä tapahtumissa mukana ja silminnäkijänä, ennustan, että kun tuolloinen boikotti osoittautui USA:n näkökannalta virheeksi, seuraavien eli Pariisin kisojen yllä leijuva uhkapilvi hajautuu Venäjän, ei välttämättä Putinin, tunnustettua tappionsa.

Moskovan kisojen boikotointi jäi voimaan siitä syystä, että’ valmistelut olivat liian pitkällä. Elettiin jo toukokuuta ja kisat olivat elokuussa.
Olympiakisojen vaikutus on käsittämättömän suuri kansakuntien yhteisissä ponnisteluissa, vaikka ne eivät edes ilmaston muutosta edistä. Pikemminkin päinvastoin..

Jopa Qatarin jalkapalloilun MM-kisat pystyttiin viemään kunnialla lävitse koko sivistyneen maailman protestoinnista huolimatta. Kaiken huipuksi loppuottelu oli jalkapallohistorian riipaisevin.
* * *
Suomi menettää tänä vuonna kaksi vetonaulaansa. Korkeasaaresta lähtee suureen maailmaan yksi pikkutiikeri ja Ähtäristä panda.
Ähtäri saa lohdutukseksi puolustusministerin viran. Reservin vääpeli Mikko Savola hoitaa vaativaa tehtävää kaksi kuukautta reservin kapteeni Antti Kaikkosen jäädessä kotiin Tuusulaan vaihtamaan vaippoja.

Suomalaisten ei ole syytä olla huolissaan. Urho Kekkonen oli autokomppanian kersantti ajamatta koskaan autoa. Sissiseikkailuistaan huolimatta Maunon Koiviston sotilasarvoksi jäi sotamies. Martti Ahtisaari, rauhan ajan presidentti, kohosi kuitenkin reservin kapteeniksi.
* * *
Valtion ja kuntien urheiluavustusten uhrauksilla Helsingin Olympiastadion ja Tampereen Nokia Areena lohduttavat koronaongelmia kärsineitä viihdetaiteilijoita, Antti Tuisku näytti mallia JVG:lle täyttämällä kisakatsomon jopa kahtena iltana. Tampereella kuullaan huhtikuussa muun muassa Andrea Bocellia, sokeaa italialaista oopperatenoria. Turussa on samanlaisia hallihankkeita eikä Helsingissä tyydytä mihinkään. Kaksi uutta suurhallia on piirustuspöydällä, vaikka 13 000 katsojan entistä Hartwall Areenaa on varaa pitää tyhjillään.
Jääkiekkoilu ei voi kaikkia halleja elättää, etenkin kun Jokeritkin esiintyy ainakin toistaiseksi vain juniorisarjoissa.
* * *
Luontomatkailu kiihtyy. Laduilla ja kuntopoluilla syntyy käsirysyä ja muurahaisia hiipii huomaamatta telttaan. Karavaanarit valtaavat leirintäalueet ja matkailuautoista kehitellään erityisesti järvien rannoille kesämökkejä. Siihen tarjoaa mainion tilaisuuden 168 000 järveä, joiden pinta-ala on vähintään 500 neliömetriä. Kaikki eivät kuitenkaan ole hyvien kulkuyhteyksien päässä. Vielä hankalampia ovat näille kulkuneuvoille merten saaret, vaikka niiitä on Turun saaristossa 20 000 ja Ahvenanmaalla 6700 Suomenlahden ja Pohjanlahden tarjontaa edes numeroimatta.

Veneet airoilla tai moottoreilla varustettuina tarjoavat omanlaisensa nautinnon eikä ihme, että Helsingin Messukeskuksessa tarjoutuu mahdollisuus tutustua myös kalastuksen salaisuuksiin. Alkavanakin vuonna saamme seurata vetisiä seikkailuja laidasta laitaan Mikko Peltolasta Tapio Lehtiseen eikä itse tarvitse käydä kuin ongella tai kauppahallissa.
* * *
Mielenkiintoinen loppuvuosi on näemmä tulossa. Natoon liittyminen aiheuttaa sen, että alulle pannaan hanke, jonka mukaan Itämeri vaihdetaan Länsimereen. Virossa niin on tehty ajat sitten.

MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com <mailto:m.h.huhtamaki@gmail.com>

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.