500–1000 kilometriä vedyllä ja sähköllä

Kuorma-autovalmistaja Daimler Trucks avasi tänään strategiansa ajoneuvomallistonsa sähköistämiseksi, aina kaupunkien jakeluliikenteestä kansainvälisiin pitkän matkan kuljetuksiin saakka. Samalla Daimler alleviivaa sitoutumistaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden noudattamiseen ja toteuttamiseen. Strategian julkistamisen yhteydessä Daimler Trucks esittelee Mercedes-Benz GenH2 -konseptimallin, joka merkitsee vetypolttokennoajan käynnistymistä pitkän matkan maantiekuljetuksissa. Vetykuorma-auton käytännön testit käynnistyvät vuonna 2023.

Mercedes-Benz GenH2: vetypolttokennoilla jopa 1000 kilometrin toimintamatka

Mercedes-Benzin GenG2-kuorma-autokonsepti osoittaa todeksi, kuinka vetypolttokennokäyttöisellä raskaalla ajoneuvolla voidaan saavuttaa jopa 1000 kilometrin toimintamatka yhdellä tankkauksella. Auton asiakastestit on määrä käynnistää vuonna 2023, ja sarjatuotantoon malli ehtii kuluvan vuosikymmenen jälkipuoliskolla. Polttoaineena käytetään energiatiheydeltään korkeampaa nestemäistä vetyä vetykaasun sijasta, jolloin auton energiatalous ja suorituskyky vastaavat perinteisen dieselkuorma-auton arvoja. Esimerkiksi GenH2-sarjatuotantomallin kokonaismassa on 40 tonnia, ja se voi kuljettaa 25 tonnin hyötykuorman. Sarjatuotantomallin kahteen ruostumattomasta teräksestä valmistettuun polttoainesäiliöön mahtuu yhteensä 80 kiloa nestemäistä vetyä. Säiliöt ovat kompakteja ja kevyitä, mikä parantaa auton kuljetuskykyä ja säästää tilaa. Nestetyppi säilytetään tankeissa –253-asteisena. Polttokennojärjestelmä tuottaa autolle 2 x 150 kilowatin tehon, jonka lisäksi käytössä on hetkellisesti akun 400 kW:n teho. Ajon aikana akkua ladataan sekä auton jarrutusenergialla että polttokennon tuottamalla sähköllä. Voimalinjan tehokas jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmä huolehtii siitä, että kaikkien komponenttien käyttölämpötila säilyy ihanteellisena. Konseptimallin kaksi sähkömoottoria tuottavat 2 x 230 kW:n jatkuvan tehon ja 2 x 330 kW:n maksimitehon. Vääntö on vastaavasti 2 x 1577 Nm ja 2 x 2071 Nm.

Mercedes-Benz eActros LongHaul: sähkökuorma-autolla jopa 500 kilometriä

Uusi Mercedes-Benz eActros LongHaul sijoittuu samaan ajoneuvoluokkaan kuin GenH2 ja vastaa ominaisuuksiltaan vetysähkökäyttöistä sisarmalliaan ja perinteistä dieselkuorma-autoa. Auton verrattain lyhyttä toimintamatkaa kompensoi sähkökäyttöisille autoille tyypilliseen tapaan mallin erinomainen energiatehokkuus, joka vähentää kuljetusyritysten energia- ja latauskustannuksia. Entistä kestävämmät ja suorituskykyiset akut puolestaan alentavat auton käyttökuluja koko elinkaaren aikana. Myyntiin eActros LongHaul ehtii hieman ennen GenH2:ta, arvion mukaan 2020-luvun puolivälissä. Se täyttää sellaisenaan monen yrityksen kuljetustarpeet, sillä kaikilla pitkän matkan kuljetusreiteilläkään ei vaadita yli 500 kilometriä pidempää toimintamatkaa. Lisäksi yhtämittaista ajoaikaa rajoittavat työaikalait – esimerkiksi EU-maissa kuljettajan on pidettävä 45 minuutin tauko viimeistään 4,5 tunnin yhtämittaisen ajoajan jälkeen. Sähkökuorma-autoissa tämä lepoaika voidaan hyödyntää akun lataamiseen. Lataukseen voidaan käyttää myös purku- ja lastausaikoja, jolloin auto on joka tapauksessa pysähdyksissä. Mercedes-Benz eActros LongHaul sopiikin erityisen hyvin säännöllisille kuljetusreiteille, jotka on varustettu sähköajoneuvojen pikalatausasemilla.

Mercedes-Benz eActros: edelleen kehitetyn mallin sarjatuotanto käynnistyy 2021

Vuonna 2016 Daimler Trucks esitteli ensimmäisenä hyötyajoneuvovalmistajana sähkökäyttöisen raskaan kuorma-auton. Edelleen kehitetty Mercedes-Benz eActros näki päivänvalon 2018, ja asiakastestit käynnistyivät samana syksynä. Käyttötesteistä saadut tulokset ovat siirtyneet suoraan tuotekehitykseen ja sarjatuotantomallin suunnitteluun. Testeissä on myös todistettu, että sähkökäyttöinen kuorma-auto sopii erinomaisesti päivittäisen raskaan jakeluliikenteen tarpeisiin.  Ensi vuonna sarjatuotantoon pääsevä eActros päihittää monessa suhteessa nyt käytössä olevat esisarjan autot, sillä esimerkiksi toimintamatka, voimalinja ja turvallisuus ovat nousseet uudelle tasolle käyttötesteissä saatujen kokemusten perusteella. Sarjatuotantomallin hyötykuorma on yhtä suuri kuin perinteisissä Actros-malleissa, ja toimintamatka latauksella on jopa yli 200 kilometriä. Autoa valmistetaan kaksi- ja kolmeakselisina versioina.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.