Erotu pimeässä – muista heijastin

Suojaa itsesi pimeän aikaan heijastimella.

Pimeät illat ovat taas osa arkea usean kuukauden ajan. Tällöin on äärimmäisen tärkeää käyttää heijastinta, jotta näkyvyys paranee.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Lähivaloilla ajava autoilija taas havaitseen ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta 50 metrin päästä, kun heijastinta käyttävä kulkija huomataan 350 metrin etäisyydeltä.

Useat unohtavat, että jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikaan tiellä liikkuessaan käytettävä asianmukaista heijastinta ihan lain mukaan. Lain velvoituksesta huolimatta taajamassa ja taajaman ulkopuolella vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta.

Aseta heijastin oikeaan paikkaan

Heijastimia on vapaasti riippuvia tai esimerkiksi ranteeseen tai nilkkaan kiinnitettäviä. Tällöin on syytä pohtia mihin heijastin kannattaa laittaa, jotta näkyvyys on kaikkein parhain. Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Jotta autoilija havaitsee sinut parhaiten, niin heijastin kannattaa kiinnittää tien puoleiselle sivulle.

Stretch- tai jousiheijastin kiinnitetään ensisijaisesti tien puoleiseen ranteeseen tai kyynärvarteen. Heijastimen voi kiinnittää myös sääreen, jos käytössä on useampia heijastimia. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Laita heijastin myös lemmikkieläimelle

Turvaa myös lemmikkieläin hämärän aikaan esimerkiksi heijastavan huomioliivin, hihnan, pannan tai valjaan avulla. Pimeästä erottuva koira auttaa myös omistajaansa näkymään.
Heijastinvalintaa tehdessä tulisi huomioida, että heijastavaa pintaa on mahdollisimman paljon ja että koira erottuu kaikista suunnista. Huomioliivi on usein turvallisin vaihtoehto. Talutushihnaan kiinnitetty heijastin puolestaan auttaa erityisesti pyöräilijöitä huomioimaan hihnan.

Lähde: Liikenneturva

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.