Sortti-asemilta löytyy myös Kierrätyskeskuksen vastaanottopiste

Viime vuonna Kierrätyskeskus ohjasi uudelleenkäyttöön noin 5,6 miljoonaa tavaraa. Kuva HSY/Suvi-Tuuli Kankaanpää.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY toimittaa Kierrätyskeskukselle vuosittain kymmeniä tuhansia pientavaroita ja -huonekaluja sekä polkupyöriä ja televisioita, joita pääkaupunkiseudun asukkaat ovat tuoneet lahjoituksina Sortti-asemille. Yhteistyö näkyy luonnonvarasäästöinä, kun jo tehty tuote tai tavara pysyy käytössä.

HSY ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus tekevät tiivistä yhteistyötä kierrätyksen edistämiseksi. Osana molemminpuolista yhteistyötä kaikilla HSY:n Sortti-asemilla on Kierrätyskeskuksen vastaanottopiste.

– Tavoitteenamme on tehdä kierrättäminen asukkaille mahdollisimman helpoksi. Kaikki eivät edes tiedä, että Sortti-asemille voi viedä kierrätykseen tarkoitetun jätteen lisäksi myös uudelleen käytettävää tavaraa, käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen HSY:stä toteaa.

Uudelleenkäyttö paras vaihtoehto, materiaalikierrätys tulee toisena

Kiertotalous toimii tehokkaimmin, kun tuotteet pysyvät mahdollisimman pitkään siinä käytössä, mihin ne on alun perin suunniteltu. Jätemateriaalien käyttö uusien tuotteiden raaka-aineina on ympäristöhyödyn näkökulmasta toiseksi paras, mutta selkeästi uudelleenkäyttöä huonompi vaihtoehto.

Vuonna 2021 Sortti-asemilta vietiin Kierrätyskeskukselle 3318 huonekalua, 2657 polkupyörää, 5079 telkkaria ja 25980 tavaraa tai pientavaroiden erää. Kiloina mitattuna tavaramäärä oli kaikkiaan 320 000 kiloa.

– Sortti-asemat ovat erinomainen lisä palveluverkostossamme, koska sinne voi tuoda sekä uudelleenkäyttöönkäyttöön sopivaa että materiaaliksi kierrätettävää tavaraa. Viime vuonna Kierrätyskeskus ohjasi uudelleenkäyttöön noin 5,6 miljoonaa tavaraa. Niistä noin 5 prosenttia saatiin Sortti-asemien kautta, talous- ja tuotantojohtaja Aatos Weckman Kierrätyskeskuksesta kertoo.

Sortti-asemien kautta tulleiden lahjoitusten ympäristösäästöt olivat arviolta 3,7 miljoonaa kiloa luonnonvaroja, mikä vastaa yli 90 keskivertosuomalaisen vuosittaista luonnonvarojen kulutusta. Ympäristösäästö syntyy siitä, että jo tehty tuote tai tavara pidetään käytössä sen sijaan, että ostettaisiin uutta.

Toista voi verrata kauppaan, toista kioskiin

Sortti-asemien yhteydessä olevilla Kierrätyskeskuksen lahjoituspisteillä ei tilan puutteen vuoksi oteta vastaan suuria huonekaluja, kuten sohvia, nojatuoleja tai isoja hyllyjä. Uudelleenkäyttöön sellaisenaan sopivat huonekalut voi viedä suoraan johonkin Kierrätyskeskuksen suurimmista myymälöistä: Helsingissä Kyläsaareen, Espoossa Nihtisiltaan ja Suomenojalle sekä Vantaalla Koivukylään ja Porttipuistoon.

Koivukylän Kierrätyskeskuksen yhteydessä toimii Sortti-pienasema, joka on huomattavasti pienempi kuin normaalit Sortti-asemat. Se eroaa muista Sortti-asemista siten, että sinne ei voi viedä puutarha- ja remonttijätettä.

– Kierrätyskeskuksen ja Sortti-asemien asiointipiste tulee valita tarpeen mukaan. Tämä on kuin kaupassa käynti: joskus on tarvetta käydä isossa marketissa, kun muutoin riittää pieni lähikauppa tai kioski. Kannattaa siis tarkistaa molempien organisaatioiden verkkosivuilta, mitä minnekin voi tuoda, Marjut Mäntynen neuvoo.

Sortti-asemalla asioidessa Kierrätyskeskukselle kelpaavat kaikki ehjät, sellaisenaan uudelleen käytettävät tavarat ja pienikokoiset huonekalut sekä kaikenkuntoiset polkupyörät ja taulutelevisiot. Uudelleenkäyttöön kelpaavat tavarat on hyvä lajitella jätteistä erikseen jo kotona.

Sortti-asemien jätelavoille lajitellut materiaalit päätyvät hyödynnettäviksi raaka-aineena tai energiana. Koivukylässä lajittelu on tehty helpoksi, sillä asiakas pääsee eroon kerralla sekä käyttökelpoisista että käyttökelvottomista tavaroistaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.