Näin vältät joulun yleisimmät jääkaappimokat

Jouluruokien säilytys aiheuttaa monelle päänvaivaa, kun monen päivän juhlaruoat on saatava säilymään kylmässä ja jääkaappi täyttyy kukkuroilleen. Näillä vinkeillä varmistat, ettei jouluruoka pilaannu väärän säilytyksen takia.

Jouluna jääkaappi täytetään täpötäyteen toinen toistaan herkullisempia jouluruokia. Mutta miten kinkun, laatikot, kalat ja muut herkut saa säilymään rajallisissa tiloissa?

Jouluruoat eivät säily pidempään kuin tavallinenkaan ruoka, ja valmiit ruoat tulisi syödä 3-4 päivän kuluessa. Sillä, miten ruoat jääkaappiin laittaa, on suuri merkitys niiden säilyvyydessä.

– Jääkaapissa lämmin ilma nousee ylös, joten kinkku, muut lihat, kalat ja mädit kannattaa ehdottomasti säilyttää jääkaapin alaosassa. Jos jääkaapissa on erilliset lihan ja kalan säilytykseen tarkoitetut laatikot, kannattaa niitä käyttää koska niissä lämpötila pysyy lihan ja kalan säilytykseen sopivana, Gigantin tuotepäällikkö Sami Viitanenneuvoo.

Kinkku kannattaa ennen jääkaappiin laittamista suojata hyvin, ettei se pääse kuivumaan. Lisäksi huoneenlämpöön tulisi ottaa vain kerralla tarvittava määrä ruokaa.

– Ideaali olisi se, ettei koko kinkkua nostettaisi huoneenlämpöön ja pöytään kaikkina niinä päivinä, jolloin sitä syödään. Parempi tapa olisi leikata kinkusta tarjolle viipaleita yhtä ateriaa varten ja säilyttää loput kinkusta jääkaapissa. Kypsä kinkku tulisi säilyttää 0 – 6 asteen lämpötilassa. Mitään jouluruokia, myöskään laatikoita, ei ole hyvä lämmittää ja viilentää moneen kertaan, Viitanen opastaa.

Laatikot voi säilyttää jääkaapin keski- tai yläosassa. Myöskään laatikoita ei kannata lämmittää enempää, kuin yhdellä aterialla syödään.

– Jos laatikot on pakastettu ennen joulua, ne pitää sulattaa jääkaapissa huoneenlämmön sijaan, Viitanen muistuttaa.

Vihannekset ja hedelmät huoneenlämpöön

Etenkin silloin, jos joulua vietetään suurella porukalla, täyttyy jääkaappi monen hengen ruokatarpeista jouluksi äärimmilleen. Jos jääkaappi on yksinkertaisesti täynnä, millaisia ruokia voi tilanpuutteen takia säilyttää huoneenlämmössä?

– Kaikki vihanneksia ja hedelmiä ei suinkaan tarvitse säilyttää jääkaapissa. Klementiinit, omenat, punajuuret, sipulit, tomaatit ja useat muut vihannekset, juurekset ja hedelmät voi hyvin säilyttää huoneenlämmössä, Sami Viitanen kertoo.

– Myös kananmunat säilyvät huoneenlämmössä kunhan ne käytetään muutaman päivän kuluessa. Sinapit voi jääkaapin täyttyessä säilyttää pimeässä ja mieluiten viileässä kaapissa. Kotitekoinen sinappi ei tosin säily yhtä hyvin kuin kaupan sinappi, joten se kannattaa säilyttää jääkaapin ovessa, hän jatkaa.

Muista jääkaapin joulusiivous

Ennen jouluruokien ostoa kannattaa huolehtia, ettei jääkaapissa ole vanhentuneita elintarvikkeita viemässä tilaa. Jääkaapin voi puhdistaa pyyhkeellä ja miedolla astianpesuaineella.

Kun jääkaappi täytetään joulun ajaksi kukkuroilleen, riskinä on, että ilma ei pääse kiertämään kunnolla ja jääkaappi lämpenee liikaa. Jääkaapin voi säätää joulun ajaksi astetta kylmemmälle ja varmistaa, että ilma pääsee kiertämään kaapissa.

– Jos jääkaappiin laittaa kerralla paljon huoneenlämmössä olleita ruokia, nousee jääkaapin lämpötila hetkellisesti. Esimerkiksi alkupalapöydän ruoat, kuten kalat, kannattaakin korjata jääkaappiin välittömästi ennen pääruuan aloittamista, eikä niin että korjaa koko joulupöydän ruoat pöydästä jääkaappiin kerralla, Viitanen kertoo.

– Jääkaapin lämpötilan olisi hyvä olla 2–6 astetta. Joissakin jääkaapeissa on pikakylmennustoiminto, jota kannattaa käyttää esimerkiksi juuri jouluna, jolloin kaapissa säilytetään suuria määriä ruokaa, Viitanen korostaa.

Jos ulkolämpötila on 0–6 astetta, voi ruokia säilyttää myös ulkona, kuten parvekkeella. Ruoat on kuitenkin suojattava huolellisesti, jotteivät linnut tai oravat pääse niihin käsiksi.

– Kinkku ja muut ruoat kannattaa ennen jääkaappiinkin laittamista suojata hyvin, ettei se pääse kuivumaan tai voimakashajuisten ruokien aromit eivät pääse tarttumaan. Ruokien säilytysastiat kannattaa peittää kannella tai suojata ruoat kelmulla tai alumiinifoliolla.

Hajujen ja makujen tarttumiseen voi vaikuttaa myös jääkaapin ilmanraikastimella, joka on tehokas tapa poistaa epämiellyttäviä hajuja ja se pitää jääkaapin muutenkin raikkaana.

– Joulun aikana syödään paljon kalaa, ja ilmanraikastin ehkäisee sitä, ettei koko jääkaappi haise kalalta ja ettei kalan haju tartu esimerkiksi kinkkuun. Se siis neutraloi hajuja, Viitanen havainnolistaa.

Pikaohjeet jouluruoan säilytykseen

1. Siivous:Aloita joulun ruokavalmistelut jääkaapin siivoamisella. Siivoa vanhat elintarvikkeet pois tilaa viemästä ja puhdista kaappi pyyhkeellä ja miedolla astianpesuaineella.

2. Säilytys:Säilytä kinkku, muut lihat, kalat ja mädit jääkaapin viileimmässä osassa eli alaosassa. Laatikot voi säilyttää jääkaapin keski- tai yläosassa. Kun tilaa on rajatusti, säilytä vihannekset, juurekset, hedelmät ja kananmunat huoneenlämmössä. Jos säilytät ruokia tilanpuutteen takia ulkona, muista suojata ne huolellisesti.

3. Tarjoilu: Huoneenlämpöön tulisi ottaa vain kerralla tarvittava määrä ruokaa. Mitään jouluruokia ei ole hyvä lämmittää ja viilentää moneen kertaan.

4. Kylmennys: Jos kaappisi tulee täpötäyteen, säädä jääkaappi astetta normaalia kylmemmälle.

5. Haju- ja makuhaitat:Jos hajujen ja makujen tarttuminen huolettaa, on jääkaappiin hankittava ilmanraikastin tehokas tapa poistaa epämiellyttäviä hajuja ja se pitää jääkaapin muutenkin raikkaana.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.