Seitsemän sisarta -sarjan luonut Lucinda Riley on Suomen kuunnelluin kirjailija

Irlantilaissyntyisen Lucinda Rileyn romaanien suosio on noussut ennennäkemättömäksi ilmiöksi myös Suomessa. Rileyltä on tähän mennessä julkaistu suomeksi kahdeksan lukuromaania, joista tunnetuimpia ovat Seitsemän sisarta -sarjan teokset. Sarjan viides osa Kuun sisar on ollut Mitä Suomi lukee -listan ykkösenä ilmestymisestään eli maaliskuusta lähtien, ja kuunneltuina Lucinda Rileyn romaanit ylittävät pian miljoonan tunnin rajan.

Yhteensä Rileyn romaaneja on myyty jo yli 173 000 kappaletta painettuina, e- ja äänikirjoina. ”Lucinda Riley on saavuttamassa tämän vuoden luvuillaan kestomenestyjän aseman käännetyssä kaunokirjallisuudessa ja on sijoittumassa Jo Nesbøn, Dan Brownin, Stieg Larssonin ja Lars Keplerin vanaveteen. Samaa myynnin huimaa kasvua on näkyvissä myös muissa Pohjoismaissa”, kertoo Werner Söderström Osakeyhtiön toimitusjohtaja Timo Julkunen.

Ilmiömäiseksi myyntimäärät tekee suosio lukuaikapalveluissa. ”Milloinkaan aikaisemmin kirjailija ei ole noussut näin nopeasti suosituimmaksi äänikirjakäyttäjien parissa. Koko kevään 2020 on J. K. Rowling ollut BookBeatin kuunnelluin kirjailija, mutta nyt Lucinda Riley on ykköspaikalla,” summaa BookBeatin Suomen liiketoiminnasta vastaava Sari Forsström. ”Hän tulee ilman muuta olemaan kesäkuun kuunnelluin kirjailija ja ylittää jo pian miljoonan kuunnellun tunnin rajan.”

Seitsemän sisarta -kirjasarja perustuu väljästi Seulasten tähtikuvioon liittyvään mytologiaan ja kertoo Papa Saltin eri puolilta maailmaa adoptoimista tyttäristä. Jokaisessa kirjassa seurataan yhden sisaren tarinaa. Sarjan ensimmäinen osa Seitsemän sisarta ilmestyi suomeksi vuonna keväällä 2017, muut suomennetut kirjat ovat Myrskyn sisar, Varjon sisar, Helmen sisar ja Kuun sisar. Kuudes kirja, Auringon sisar, ilmestyy syyskuussa 2020, ja seitsemäs osa julkaistaan suomeksi syksyllä 2021. Kirjasarjan on suomentanut Hilkka Pekkanen.

Lisäksi Rileyltä on suomennettu romaanit Keskiyön ruusu (2016), Enkelipuu (2018) ja Perhosten huone (2020). Maailmanlaajuisesti Lucinda Rileyn kirjoja on käännetty 37 kielelle, ja niitä on myyty jo 25 miljoonaa kappaletta.

Lucinda Riley. Kuva: Roni Rekomaa, Lehtikuva