Vantaan kaupunginmuseo ja viheralueyksikkö ovat laatineet yhteisen Vantaan historialliset jokikävelyt -mobiilioppaan. Sen avulla voi tutustua Vantaan jokivarsien luontoon sekä arkeologisiin ja kulttuurihistoriallisiin kohteisiin. Oppaan kolmesta reitistä ensimmäinen, Keravanjoen varrella, julkaistaan maanantaina 3.10.2016.
Vantaan historialliset jokikävelyt -mobiiliopas laajentaa Vantaan kaupunginmuseon Joki – kivikaudesta kaljakelluntaan -näyttelyä museon seinien ulkopuolelle ja on myös osa Vantaan purot ja joet -teemavuoden ohjelmaa. Opas toimii internetselaimen kautta osoitteessa tarinasoitin.fi/jokikavelyt. Mobiiliopas on toteutettu Suomen museoliiton ja Momeo Oy:n kehittämällä Seinätön museo -alustalla. Oppaan reittejä voi seurata älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella ilman erillisen sovelluksen lataamista. Reitit on käsikirjoittanut ja toteuttanut arkeologi Riikka Väisänen.
Keravanjoen varrella -reitti kulkee Tikkurilan ja Jokiniemen ympäristössä. Reitti on pituudeltaan noin 4 kilometriä. Sen varrella on 15 kohdetta, joista jokaiseen liittyy monivalintatehtävä. Reitti on suunniteltu kuljettavaksi jalan tai polkupyörällä kevyen liikenteen väyliä pitkin. Karttaan on merkitty reittiehdotus, mutta kohteita voi kiertää myös oman kiinnostuksen mukaan. Kartalla näkee oman sijaintinsa, kun sallii ohjelman käyttää GPS-paikannusta.
Kaksi myöhemmin julkaistavaa reittiä sijoittuvat Vantaanjoen ja Mätäojan ympäristöihin. Vantaanjoen reitti tulee noudattelemaan historiallista Suuren Rantatien eli Kuninkaantien linjausta. Mätäojan reitti taas on geologisesti mielenkiintoista Vantaanjoen entisen lasku-uoman aluetta, jossa esiintyy useita uhanalaisia eliölajeja.
Mistä löytyy Suomen ainoa jalavakätkökääriäisten asuinpaikka? Minkä alan ammattilainen oli etupuristaja? Miltä näyttää kivikautinen savi-idoli?
Vastaukset kysymyksiin löytyvät Keravanjoen varrella -reitiltä, osoitteesta http://tarinasoitin.fi/jokikavelyt.