Vantaalla alkaa lintujen teemavuosi, ja saman teeman parissa on tarkoitus jatkaa myös ensi vuonna.
Edellisen kerran luonnon teemavuosia vietettiin 2019–2020, jolloin teemana olivat ötökät.
Teemavuosien tarkoitus on nostaa esiin vantaalaista luontoa ja tarjota kuntalaisille teemaan liittyvää ohjelmaa. Lintujen teemavuoden ohjelma on monipuolinen. Luvassa on muun muassa kaikille avoimia linturetkiä, valokuvauskilpailu ja linnunpönttötalkoot.
Lapsille järjestetään mahdollisuuksia tehdä lintutaidetta, ja Vantaan lähiluonto-oppaat järjestävät lintuteemaisia retkiä päiväkoti-, koulu- ja vanhusryhmille.
Ensimmäiset linturetket järjestettiin huhtikuun aikana, ja niillä seurataan lintujen kevätmuuttoa.
– Vantaalla pesii vuosittain noin 110 eri lintulajia. Monen lajin yksilömäärät ovat laskeneet maanlaajuisesti hälyttävästi. Jokainen voi kuitenkin pienillä teoilla parantaa lintujen elinolosuhteita ja tukea pesinnän onnistumista, kertoo tiedotteessa Vantaan kaupungin ympäristöasiantuntija Sonja Lahtinen.
Esimerkiksi ilmaston muuttuminen ja luonnonvarojen liikakäyttö vaikuttavat lintujen elinolosuhteisiin.
Luontoa säästävän elämäntavan lisäksi lintuja auttavat muun muassa linnunpönttöjen ripustaminen ja siitä huolehtiminen, ettei oma toiminta häiritse lintujen ruokailua tai pesintää.
Pesintärauhan kannalta on esimerkiksi erittäin tärkeä pitää lemmikit kiinni lintujen pesimäaikaan.
– Linnut suhtautuvat kaikkiin koiriin ja kissoihin uhkana, vaikka oma lemmikki ei olisikaan linnuista kiinnostunut. Vapaata koiraa tai kissaa pelästyneet linnut voivat kaikota pesimäpaikalta. Lemmikki saattaa myös tuhota lintujen pesät, koska lintujen munat ja pienet poikaset ovat niille varsinaisia herkkupaloja, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.
Vantaan kaupunki pyrkii turvaamaan lintujen elin- ja pesintäympäristöjä omalta osaltaan monin tavoin.
Esimerkiksi puiden kaatoa ja harventamista pesimäaikana eli huhtikuun alusta heinäkuun loppuun vältetään mahdollisuuksien mukaan. Kaupunki ohjeistaa myös yksityisiä henkilöitä tekemään puiden kaadot pesimäajan ulkopuolella. Lisäksi Vantaan metsiin jätetään lahopuita, joista on riippuvainen muun muassa valkoselkätikka.