Vantaa inventoi 1980- ja 1990-lukujen rakennukset

Tikkurilantie 41:n kerrostalo on arvioitu arvokkaaksi 1980- ja 1990-lukujen rakennukseksi.

Vantaalla sijaitsee melkein 11 000 rakennusta, jotka on rakennettu 1980- ja 1990-luvuilla.

Vantaan postmodernin rakennuskannan eli 1980- ja 1990-lukujen rakennusten inventoinnin toinen osa on julkaistu.

Inventoinnin kohteina oli tällä kertaa teollisuuden ja liikenteen rakennuksia sekä asuinkerrostaloja. Vantaan kaupungin mukaan Vantaan inventointihanke on Suomen ensimmäisiä näin laajoja 1980- ja 1990-lukujen rakennusten inventointeja.

Vantaalla on lähes 11 000 rakennusta vuosilta 1980–1999.

Lokakuussa 2022 valmistui kokoontumisrakennusten, eli esimerkiksi liike- ja toimistorakennusten sekä koulujen, inventointi. Nyt valmistuneessa toisessa osassa tarkastelun kohteina olivat 725 teollisuus- ja varastorakennusta ja liikenteen rakennusta sekä 911 asuinkerrostaloa.

Rakennuksia vertailtiin rakennustyypin, rakennusajan sekä arkkitehtuurin perusteella.

Kutakin rakennusta verrattiin muihin vantaalaisiin rakennuksiin ja vantaalaiseen rakennusperintöön, koska valtakunnallisesti tämän ajan inventointeja ei ole vielä tehty.

– Vantaan rakennetun ympäristön historiassa 1980- ja 1990-luvut olivat poikkeuksellista kehitysvaihetta ja rakennushankkeet olivat suuria. Rakentamiseen vaikuttivat Vantaan sijainti pääkaupungin vieressä sekä hyvät liikenneyhteydet, kertoo Vantaan kaupunginmuseon rakennustutkija Anne Silanto tiedotteessa.

Arvokkaimmiksi rakennusperintökohteiksi erottui kolme teollisuusrakennusta: Finavian liikelentoterminaali VIP President, Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskus Hakkilassa sekä Sanomatie 1:n tuotanto- ja toimistorakennus Martinlaaksossa.

Asuinkerrostaloista arvokkaimmiksi arvioitiin 23 kohdetta, muun muassa Tikkurilantie 41, Keihästie 6 ja Martinkyläntie 64.

Inventoinnin toteutti Vantaan kaupunginmuseon esityön pohjalta Saatsi Arkkitehdit Oy. Selvitys tulee tukemaan maankäyttöön liittyviä päätöksiä, kiinteistönhoitoa ja rakennussuojelua. Hankkeen rahoittivat Vantaan kaupunkiympäristön toimiala ja Vantaan kaupunginmuseo. Hanke on saanut tukea Uudenmaan liitolta.

Kolmannessa eli viimeisessä vaiheessa inventoidaan kaikki loput 1980- ja 1990-lukujen asuinrakennukset: rivitalot, paritalot ja pientalot sekä vapaa-ajan asuinrakennukset. Viimeinenkin vaihe valmistunee parin vuoden päästä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.