Menneisyys digimuotoon

Vanhoja valokuvatallenteita voi digitoinnin jälkeen käyttää monin tavoin.

Ihmisillä on paljon valokuvia, väridioja ja negoja arkistoissaan. Liikkuvaa kuvaakin löytyy videonauhoina ja kaitafilmeinä. Vieläkö elämme edellä mainittujen materiaalien digitoinnin aikaa, vai onko se jo pääosin tehty toimitusjohtaja Seppo Hauta-aho Webbinetti S&T Ky:stä?

”Kyllä digitointeja tehdään edelleen, painopiste tosin on kaitafilmien digitoinneista siirtynyt videoiden ja diojen pariin, joita enimmäkseen tällä hetkellä tehdään. Kasvava sektori on negatiivien ja paperivalokuvien digitointi.”

Kuinka vanhaa materiaalia voi digitoida ja mikä materiaali on kaikkein kiireisintä saattaa digitaaliseen muotoon?

”Kaikkein kriittisimmät tallenteet ovat videonauhat. Niissä informaatio on talletettu magneettisesti nauhoissa olevaan rautaoksidikerrokseen. Magneettisuus on katoava luonnonvara, joka ajan myötä heikkenee ja muuttuu. Nämä aiheuttavat häiriöitä

kuvaan. Esimerkiksi putkitelevision läheisyydessä säilytettyjen videonauhojen magneettisuus on voinut muuttua television magneettivuon vaikutuksesta. Nauhojen ikääntyessä niissä oleva rautaoksidi alkaa irrota ja se likaa välittömästi videopään, jolloin

digitointi ei välttämättä enää onnistu vaikka videopäätä välillä puhdistettaisiinkin. Parhaan ja häiriöttömimmän lopputuloksen saa, kun videot digitoidaan mahdollisimman uutena.

Kaitafilmeissä, dioissa ja negatiiveissa tapahtuu iän myötä värien tai harmaasävyjen heikkenemistä ja muuttumista, joten nekin

kannattaa mahdollisimman pian digitoida hyvän lopputuloksen turvaamiseksi.

Digitointipajamme on Hämeenlinnassa Moreenin teollisuusalueella. Käytämme digitoinneissa ammattilaitteita.”

Ihmisillä on paljon diakuvia, jotka säilynevät lippaissaan. Millaisella resoluutiolla diat skannataan ja taltioidaan?

”Suurin osa diakuvista on kohtuudella säilynyt. Vaikka ne ovat koteloissa, niin silti niiden pintaan kerääntyy pölyä ja rasvaa,

jonka puhdistaminen on hyvin haasteellista, koska mikrokuituliinalla puhdistettaessakin rasva leviää dian nurkkiin. Paras tapa

on toimittaa diat skannaukseen ilman puhdistusyrityksiä. Skannausohjelmissa on käytössä Magic Touch-/ICE-puhdistusohjelmat, jotka toimivat värikuvissa tehokkaasti. Tarjoamme resoluutioita 2100 dpi – 5000 dpi. Alempi 2100 dpi skannaustarkkuus riittää

laadukkaan A4 valokuvan tulostamiseen ja on riittävä. Nykyään suurin osa diakuvista talletetaan muistitikuille ja jokainen lipas omaan kansioon kotelon otsikon mukaisesti. 16 GB muistitikulle mahtuu noin 4500 digitoitua diaa.

Negatiiveissa käytämme 2300 dpi skannaustarkkuutta, joka on yleensä riittävä.Tuolloin kuvatiedostossa on noin 6 MB eli 6 miljoonaa väripistettä.”

Digitoitteko myös paperikuvia tai kuva-albumeja, joista on mahdoton repiä liimattuja kuvia irti ilman niiden vaurioitumista?

”Digitoimme paperisten irtokuvien lisäksi myös valokuva-albumeita, joiden digitointi on joskus haasteellista. Albumiskannauksessa

jokainen sivu skannataan kuvineen ja teksteineen yhdeksi tiedostoksi. Moni haluaa lisäksi jokaisen yksittäisen albumin sivulla olevan kuvan omaksi tiedostokseen.”

Entä videotaltioinnit, saatteko kaikki eri nauhatyypit ja formaatit digitoitua? Miten ja minne ne taltioidaan?

”Videonauhaformaatteja on monenlaisia. Pystymme digitoimaan lähes kaikkia muutamaa harvinaista videotyyppiä lukuun ottamatta. Yleisimpiä ovat erilaiset VHS-, 8 mm- ja MiniDV-nauhoille kuvatut videot. Aiemmin taltioimme videot pääasiassa DVD-levyille, nyt muistitikuille ja kiintolevyille.”

Millaisia määriä kannattaa kerralla tarjota? Jos digitoitavaa on paljon, kannattaako hankkia skanneri ja tehdä työ itse?

”Määrät vaihtelevat yhdestä videonauhasta tai kaitafilmikelasta yli 10 000 diakuvan arkistoihin. Kaiken kokoisia töitä kannattaa

teettää, mutta suuremmissa määrissä hinta/yksikkö laskee paljousalennuksien vuoksi. Esim. 1000 diakuvan digitointi kampanja-aikana maksaa alle 500 eur. Laadukkaat kaitafilmien digitointiin tarvittavat laitteet maksavat paljon, eikä niitä kannata yksittäisen kuvausharrastajan hankkia. Videopuolella ongelmaksi tulee usein se, että toimivia hyvälaatuisia toistolaitteita löytyy markkinoilta huonosti. Diakuvien ja negatiivien skannaaminen käsityönä tasoskannerilla on aikaa vievää puuhaa ja kunnon laitteistot maksavat. Paperivalokuvien skannaus ostopalveluna on edullista, eikä sitäkään kannata kotikonstein tehdä. Meillä on usein asiakkaita, jotka ovat itse alkaneet digitoida tallenteitaan, mutta päätyneet työn hitauden tai yllättävien hankaluuksien vuoksi teettämään työn meillä.”

Teillä on useita alihankkijoita pääkaupunkiseudulla, joiden kautta materiaali kulkeutuu. Noudatteko digitoitavat materiaalit myös kotoa?

”Suurin osa asiakkaistamme toimittaa digitoitavat tallenteet johonkin yhteistyökumppanimme valokuvausliikkeeseen, joita löytyy

pääkaupunkiseudulta parisen kymmentä. Teemme tarvittaessa myös kotinoutoja samalla ajokeikalla, kun noudamme liikkeistä töitä. Suurehkon diaerän kuljettaminen liikkeeseen voi olla työlästä ja myös riskialtista, koska kantamuksen pudotessa lippaat saattavat aueta ja diat leviävät tantereelle. Olemme vuosien aikana tehneet runsaasti kotinoutoja pääkaupunkiseudulla.”

Kuvia on digitoinnin jälkeen helppo katsella eri laitteilla. Onko digitoituja kaitafilmejä ja videoita mahdollista editoida jälkikäteen?

”Kun vanhat tallenteet on digitoitu, niin niitä voi käyttää monella tavalla. Muistitikulle talletettuja videoita voi helposti katsella tietokoneelta ja taulu-TV:stä. Niistä voi myös tehdä videoeditointiohjelmalla omia koosteita.

Diakuvien ja muiden digitoitujen kuvien osalta mahdollisuudet ovat samat kuin nykyajan digikameralla otetuissa kuvissa. Digitoiduista dioista voi tehdä esim. kuvakirjoja ja muita kuvatuotteita. Kuvia voi myös jakaa helposti perheen kesken ja sosiaalisessa mediassa. Mikäli digitoidut kuvat tai videot talletetaan pilvipalvelimelle, niin niitä voidaan kätevästi katsella

missä vain kännykän tai tabletin kautta.”

Vieläkö vaikkapa pari filmirullaa mummosta ehtii digitoida ja tehdä hänelle kuviksi ennen joulua, eli millaiset ovat digitointien toimitusajat?

”Joulunalusaika on meillä kiireistä aikaa. Moni haluaa antaa persoonallisen joululahjan. Varsinainen joulusesonki on juuri nyt

alkamassa ja suuri määrä töitä ehditään tehdä valmiiksi ennen jouluaattoa. Normaalitilanteessa toimitusaika on 1-4 viikkoa.”

Mikä on ylipäätään otollisinta aikaa toimittaa teille materiaalia välttyäkseen sesonkiruuhkilta?

”Kiireisimmät ajat ovat joulun alla ja kevättalvella. Tammikuussa ja kesäkuukausina on yleensä rauhallisempaa. Syksyn edetessä, kun ihmiset viettävät aikaa kotona iltojen pimetessä ja ilmojen kylmetessä, silloin heillä on yleensä aikaa ja energiaa tehdä digitointiin liittyviä valmistelutöitä.”

Teksti: Juha Laitalainen, Kuva: Studio Ruusu

Kirjoittaja on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja -toimittaja.

Kuva: Kuvassa Studio Ruusun kauppias Marja Ruusu ja WebbiNetin Seppo Hauta-Aho

“Kriittisimmät tallenteet ovat videonauhat magneettisuutensa vuoksi.”

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.