Geokätköilijöitä on Suomessa yli 41 000 ja harrastajien määrä kasvaa koko ajan lajin tullessa aina vain tunnetummaksi. Mistä geokätköilyssä on kyse?
– Geokätköt ovat luontoon sekä kaupunkimaiseen maastoon piilotettuja erikokoisia rasioita, joita etsitään gps-paikantimen avulla, Espoon työväenopistossa geokätkäilyä opettava Riikka Siniluoto kertoo.
– Jokaisella geokätköllä on oma vaikeustaso ja maastoluokitus. Vaikeustaso kuvaa sitä kuinka paljon geokätkö tarjoaa älyllistä haastetta ratkottavaksi ja maastoluokitus sitä kuinka hankalassa maastossa geokätkö on, Riikka jatkaa.
Siniluoto kertoo, että lajissa viehättää sen helppous. Sitä voi nimittäin harrastaa juuri silloin kuin itselle sopii, mihin vuorokauden- tai vuodenaikaan tahansa ja juuri sellaisin tavoittein, jotka itseä miellyttävät.
– Joskus on mukavaa etsiä vaikkapa työmatkan varrelta ohikulkumatkalla yksi geokätkö, joskus toteuttaa tarkkaan suunniteltu pidempi geokätköilyretki, minkä aikana etsii useita geokätköjä ja joskus haastaa itseä löytämään vähintään yksi geokätkö jokaisesta vastaan tulevasta uudesta kunnasta, Riikka vinkkaa.
Mistä löytyykään Espoon haastavimmat geokätköt?
Siniluoto kertoo, että geokätköillessä päätyy usein paikkoihin, joihin ilman harrastusta tuskin olisi koskaan päätynyt. Itsensä saattaa helposti löytää vaikkapa kiipeämästä puuhun, kahlaamasta viemärissä tai könyämästä puistonpenkin alle.
– Harrastuksen avulla oppii havainnoimaan ympäristöä tarkemmin ja tutustumaan yksityiskohtiin, joita kiireisessä arjessa ei välttämättä muuten tulisi edes huomattua, Riikka jatkaa.
Helpoimmat geokätköt ovat yleensä niin sanottuja tavallisia kätköjä. Siniluoto kuitenkin kertoo, että vaikeimpia haasteita tarjoavat sen sijaan niin sanotut moniosaiset multikätköt ja mysteerikätköt, joiden ratkaisu voi viedä aikaa ja ne voivat edellyttää tiimityötä. Multikätköt kuljettavat geokätköilijää paikasta toiseen ennen kuin varsinainen geokätkö on mahdollista löytää. Mysteeritkätköissä puolestaan tulee ratkaista ensin jonkinlainen tehtävä tai arvoitus ennen kuin saa tietoonsa varsinaisen geokätkön koordinaatit. Voitko vinkata missä sijaitsevat Espoon haastavimmat geokätköt?
– Ne löytyvät Länsiväylän varrelta, Riikka vastaa.
Geokätkön löytämiseen tarvitsee joko gps-laitteen tai älypuhelimen ja siihen soveltuvan geokätköilysovelluksen. Geokätköily ei välttämättä edellytä näiden lisäksi muita välineitä kuin kynän sekä säänmukaisen ulkoiluasun.
Siniluoto kertoo, että kuka tahansa voi periaatteessa piilottaa oman geokätkön, mutta se vaatii virallista geokätköilijäksi rekisteröitymistä ja oman geokätköilynimimerkin keksimistä. Rekisteröityminen on ilmaista ja tapahtuu sivustolla www.geocaching.com.
– Suositus on, että harrastaja aluksi etsisi noin 100 geokätköä itse ennen kuin suunnittelee ja piilottaa oman geokätkön. Tavoitteena ei niinkään ole piilottaa purkkia pensaaseen vaan suunnitella mieluummin geokätkö, joka jollain tavalla esittelee aluetta tai minkä toteutukseen on nähty vähän vaivaa, Riikka kertoo.
Jos laji viehättää, niin seuraavat kurssit Espoon työväenopistossa toteutuvat seuraavasti: 5.-6.5.2018 (perhekurssi) ja 15.-16.9.2018 (kaikille avoin peruskurssi). Ilmoittautuminen ja lisätiedot: www.ilmonet.fi
Toimittaja Ira Juvonen