Koripallolegenda Kari Liimo Suna BC:n seurakummiksi

Kari Liimo (synt. 6.3.1944) kuuluu suomalaisen koripalloilun suuriin. Hyvänä osoituksena siitä on, että Kari valittiin Suomen Hall of Fameen heti ensimmäisenä kunniagallerian nimeämisvuonna 2009. Aikamatka korislegendan matkassa kertoo kuinka merkittävä hänen panoiksensa on ollut suomalaisessa koripalloilussa niin pelaajana kuin valmentajana.

Karin ura lähti käyntiin 1950-luvulla Helsingin Kisa-Toverien (HKT) juniorimyllyssä, jossa niin moni suomalainen maaottelupelaaja on saanut perusoppinsa. Nousu huipputasolle oli rakettimainen, sillä Kari oli mukana miesten EM-lopputurnauksessa jo 17-vuotiaana. Urallaan hän pelasi kaikkiaan neljät EM-kisat ja oli mukana Suomen joukkueessa Tokion olympiakisoissa 1964. Pohjoismaiden mestaruuden Kari voitti kolmasti ja kaikkiaan hänen tilillään on 156 miesten maaottelua, joissa 2476 pistettä (keskiarvo 15,9). Yhden maaottelun ennätykset ovat 35 pistettä Bulgariaa vastaan 1964 ja 19 levypalloa Belgiaa vastaan 1967.

Vuosina 1965-69 Kari Liimo pelasi yliopistokoripalloilua USA:ssa koulunaan Brigham Young University. Paras seniorikausi oli 1967/68 jolloin keskiarvoina olivat 17,0 pistettä ja 9,6 levypalloa. Kari varattiin ensimmäisenä suomalaisena NBA:han (Los Angeles Lakers), mutta se olisi tiennyt silloin amatööristatuksen menettämistä ja olympiakisoista sulkemista, joten mies pysyi mieluummin maajoukkuepaidassa.

Kari Liimo on valittu urheilutoimittajien äänestyksessä kuusi kertaa Suomen parhaaksi koripalloilijaksi ja hän on voittanut pelaajana seitsemän Suomen mestaruutta miehissä ja kaksi A-pojissa. Hän pelasi SM-sarjassa 15 kautta ja 239 ottelua, joissa syntyi 4637 pistettä (keskiarvo 19,4).

Aktiiviuransa jälkeen siirtyi Kari Liimo valmennuspuolelle. Hän toimi miesten maajoukkueen päävalmentajana vuosina 1982-84. Seurajoukkuetasolla hän kirjasi penkin päässä kuusi miesten Suomen mestaruutta, mihin määrään ei yksikään muu valmentaja ole yltänyt.

Kari Liimo:

Koripallo on tapojen peli

Pelaajalle. Oikean, pienenkin taidon oppiminen saattaa vaatia satoja toistoja. Taidon juurtuminen Tavaksi vaatii tuhansia toistoja.

Valmentajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on opettaa nuorelle oikeat suoritukset ja korjata väärät. Väärien Tapojen korjaaminen myöhemmin on aina vaikeaa.

Huom: Miesten ja naisten pelivuoro alkaa Saarnilaakson koululla La klo 15-16

www.sunabc.fi

Teksti: Pentti Salmi.

Kuvassa Kari murtautuu SM-sarjaottelussa -60 luvulla  KTP:n puolustuksen läpi korintekoon ohi Hannu Paanasen ja Timo Toikan (14).  Kuva: Pentti Salmen arkisto.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.