Onko käsissäsi koronaviruslinko?

Puhelin kulkee mukanamme kaupasta vessaan ja työpaikalta ruokapöytään. Luurissa liikkuvat myös pöpöt. Korona, norovirus, influenssa ja muut mikrobit kulkeutuvat elimistöömme ketterästi puhelimen välityksellä.

Viimeistään kuluneen vuoden aikana olemme oppineet käsihygienian merkityksen sairauksien torjunnassa. Silti mukanamme kulkee matkapuhelin, joka tutkimustenkin mukaan voi olla likaisempi kuin vessanpönttö. Ruokakaupan ovella käytämme tunnollisesti käsidesiä, mutta sen jälkeen vuorotellen koskettelemme tuotteita hyllyillä ja tarkistamme ostoslistaa kännykästä – mikrobit leviävät käsistä luuriin ja luurista kasvoihin.

– Puhelimen likaisuutta harvoin tulee ajatelleeksi. Muitakin pöpöpesiä tulee mieleen, kuten ostoskärryn kahva, auton ratti tai hissin painikkeet. Kännykkä on kuitenkin jatkuvasti kosketuksessa kasvoihin, siihen hengitetään ja yskähdellään. Vaikka puhelin onkin henkilökohtainen laite, se annetaan helposti toisen ihmisen käteen esimerkiksi näyttääksemme kuvia tai videoita. Lisäksi puhelimessa on koloja ja rakosia, joihin bakteerit ja mikrobit jäävät hautomaan, kuvailee terveydenhuollon erikoislääkäri Pekka Aroviita.

Mikrobit säilyvät pinnoilla tunteja, jotkut päiviäkin. Tuoreen tutkimuksen* mukaan koronavirus voi selviytyä älypuhelimen näytöllä jopa neljä viikkoa.

Kännykkä kannattaakin puhdistaa säännöllisesti. Useimmat puhelimet voi pyyhkiä nihkeällä liinalla tai vaikkapa silmälasien puhdistukseen tarkoitetuilla pyyhkeillä. Pumpulipuikot ovat käteviä pienten kolosten putsaajia. Käsidesi tai kodin siivoukseen tarkoitetut vahvat kemikaalit eivät kuulu puhelimen puhdistukseen. Puhelimen kastumista tulee myös välttää. Ennen kuin ryhdyt toimeen, tarkista mitä matkapuhelimesi valmistaja ohjeistaa puhdistuksesta.

– Puhelimen voi puhdistaa vaikka päivittäin. Väliaikainen ruudunsuoja on myös näppärä, sillä sen lisäksi, että se suojaa näyttöä, sen voi vaihtaa tai puhdistaa usein, Pekka Aroviita vinkkaa.

Huolellisen käsihygienian on todettu vähentävän virusten ja muiden taudinaiheuttajien leviämistä, joten tärkein ohje mikrobitaistelussa on säännöllinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla. Näin myös puhelimen mikrobikuorma kevenee. Julkisilla paikoilla liikkuessa ota hiha tai vaikkapa kotiavain avuksi painaessasi hissinappeja tai avatessasi ovia. – Käsienpesun tarkoitus ei ole kuitenkaan tehdä käsiä steriileiksi. Monet mikrobit ovat hyödyllisiä ja niitä tarvitaan elimistön mikrobitasapainon ja terveyden ylläpitämiseen. Ei ole siis tarkoituksenmukaista pyrkiä mikrobien tuhoamiseen, sillä tuhoamalla hyvät mikrobit annamme lisää elintilaa vaarallisille, Pekka Aroviita sanoo.

*The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, Virology Journal: The effect of temperature on persistence of SARS-CoV-2 on common surfaces, 2020.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.