Peruuntuneet hoito- ja seurantakäynnit johtavat sydänsairauksien pahenemiseen, uusiin sydäninfarkteihin ja sydänkuolemiin. Kansainvälisten kokemusten mukaan on olemassa riski, että koronaepidemian takia hoitamatta jäävät vaivat voivat aiheuttaa sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia jopa enemmän kuin koronavirus. Tästä syystä syntynyt hoitovelka on hoidettava nopeasti pois.
Suunniteltuja hoitoja ja toimenpiteitä terveydenhuollon yksiköissä on jouduttu koronavirusepidemian takia siirtämään ja odotusajat ovat venyneet. Tiedossa on, että hoitovelka on kasvanut merkittävästi sairauksien hoidossa. Esimerkiksi suun terveydenhuollon hoitovelkaa on kertynyt yhteensä noin 1,3 miljoonan käynnin verran, uutisoi Lännen Media 20.10.
Jo pelkästään hammashuollon saatavuusongelmat tulevat vaikuttamaan myös sydän- ja verisuonisairastumisiin, koska hammasterveydellä ja sydänterveydellä on selkeä todettu yhteys. Suun tulehdukset ylläpitävät kehossa matala-asteista tulehdustilaa, jolla on vaikutusta myös valtimotaudin syntyyn.
Sairaaloiden ja terveyskeskusten jonotusajat julkiseksi
Sairaala- ja terveyskeskuskohtaisia jonotietoja tulee seurata systemaattisesti ja tietojen tulee olla julkisia, sanoo Sydänliiton puheenjohtaja Paula Risikko. Kansalaisten tulee pystyä avoimesti näkemään hoitojonojen tilanne esimerkiksi sairaaloiden ja terveyskeskusten nettisivuilta, voidakseen tehdä päätöksiä mihin kannattaa hakeutua.
Hoitovelan ratkaisemiseksi tarvitaan myös hyvää talouspolitiikkaa ja laadukasta yhteistyötä eri toimijoiden kesken niin alue- kuin valtakunnankin tasolla. Lisäksi tarvitaan laaturekistereitä, ei pelkästään tulevan sote-uudistuksen takia, vaan koronan aiheuttaman hoitovelan ratkaisussa. Laaturekisterit auttavat arvioimaan parhaita tehokkaimpia tapoja hoitaa sairauksia.
Sairastuneella itsellään on myös tärkeä rooli oman hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämisessä. Sydänliitto muistuttaa ihmisiä huolehtimaan lääkityksestään ja omahoidosta yhteistyössä hoidon asiantuntijoiden kanssa.