< Tel Avivin tähtikokin vegaaniset grilliruoat
Kesä ja lomapäivät ovat täällä ja piknikille, illallisille ulkona ja grillaamiselle on viimeinkin aikaa. Grillillä kypsennettävien ruokien valikoima on rajaton, mutta kesäkaudella tuoksuvat muun muassa naudanlihapihvit, kanafilee ja erilaiset kalat. Kokeile jotain uutta vuoden grillauskaudella ja inspiroidu trendikkäästä ja maukkaasta israelilaisesta ruoasta, joka tarjoaa monia mausteisia ja jännittäviä grilliruokahetkiä. Israelin tähtikokki, toimittaja ja ruokaharrastaja Ori Shavit jakaa kesän kuumimpia vegaaniruokareseptejään. Vegaaniset vartaat on helppo valmistaa ja ne sopivat erinomaisesti puistopiknikille tai grillijuhliin mukaan otettaviksi. Käytä mielikuvitustasi ja saa inspiraatiota yhdistämällä grillivartaisiin kesän kaikkia tuoreita vihanneksia, juureksia, yrttejä sekä marinadeja.
Ori Shavit on yksi Israelin suurimmista ruokamaailman nimistä, ja hänet tunnetaan parhaiten sitoumuksestaan vegaaniseen ruoanlaittoon ja eläinten oikeuksiin. Hän pitää blogiaan Vegan Girls Have More Fun ja on kahdesti ollut puhumassa TED Talks -tapahtumissa, joissa hän puhuu intohimostaan ruoanlaittoon ja innostaan opettaa vegaanista ruoanlaittoa. Ori on saanut tunnustusta sitoutumisestaan saada israelilaisia gourmet-ravintoloita sisällyttämään vegaaniruokia ruokalistoihinsa. Hän julkaisi keittokirjansa My vegan kitchen vuonna 2018 ja Time Out Israel – sanomalehti nimesi hänet yhdeksi Tel Avivin ruoka-alan ja yöelämän vaikutusvaltaisimmista ihmisistä.
Tel Avivia on kutsuttu useaan otteeseen maailman vegaanipääkaupungiksisekä yhdeksi maailman parhaista vegaanikaupungeista. Kaupungissa on laaja vegaaniruokakulttuuri, ja sen monet ravintolat tarjoavat kulinaarisia ja jännittäviä vegaanisia vaihtoehtoja. Tel Avivilla on vuosittain kunnia isännöidä Vegan Festival -tapahtumaa, joka pidetään Tel Avivissa Sarona Market -markkinoilla. Se on yksi maailman suurimmista vegaanisen ruoan festivaaleista. Yli 100 osanottajan festivaali tarjoaa kahden päivän aikana laajan kulinaarisen valikoiman ruokaa vegaaniravintoloista ja -kaupoista ympäri Israelia.
Kolme vegaanista grillivarrasta kolmella eri marinadilla
N. 12 varrasta
Munakoisovarras teriyaki-marinadilla:
1 kokonainen munakoiso
5 rkl soijaa
5 rkl mirin-kastiketta
3 rkl fariinisokeria
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 rkl öljyä
1/2 tl seesamiöljyä
Tofuvarras paprikamarinadilla:
600 g tofua
200 g grillattua punaista paprikaa
3 tl Chipotle-tahnaa
200 g aurinkokuivattuja tomaatteja
23 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
23 kevätsipulin vartta
2 rkl oliiviöljyä
1 ripaus merisuolaa
1 ripaus vastajauhettua mustapippuria
Parsakaalivartaat sitruuna- ja inkivääri-marinadissa:
1 parsakaalin pää
1 rkl raastettua inkivääriä
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
1/2 kourallista hienonnettua tuoretta korianteria
2 rkl oliiviöljyä
Puolikkaan sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan puristettu mehu
1 ripaus merisuolaa
Tarjoiluun:
Seesaminsiemeniä
Hienonnettua persiljaa
Raastettua sitruunan kuorta
Munakoisovarras teriyaki-marinadilla: Leikkaa munakoiso suuriksi paloiksi. Kuumenna soija, mirin-kastike ja sokeri sekoittaen kattilassa ja hauduta noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan ja lisää sitten valkosipuli, öljy ja seesamiöljyä. Laita munakoison palat kulhoon, kaada niiden päälle teriyaki-marinadi ja sekoita hyvin. Laita jääkaappiin vähintään 3 tunnin ajaksi, mutta mieluiten yön yli, jotta marinadi ehtii imeytyä munakoisoon.
Tofuvarras paprikamarinadilla: Leikkaa tofu suuriksi paloiksi. Sekoita loput aineosat monitoimikoneessa tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Aseta tofun palat kulhoon, kaada niiden päälle marinadi ja sekoita varovasti käsin. Laita jääkaappiin vähintään 3 tunnin ajaksi, mutta mieluiten yön yli, jotta marinadi ehtii imeytyä tofuun.
Parsakaalivartaat sitruuna- ja inkivääri-marinadissa: Keitä suolattu vesi kattilassa ja ota esille kulho, jossa on jääkylmää vettä. Leikkaa parsakaali suuriksi paloiksi ja laita kiehuvaan veteen ja keitä, kunnes ne ovat pehmenneet, noin 1-2 minuutin ajan. Kaada vesi pois ja laita keitetyt parsakaalit suoraan jääkylmään veteen. Kaada vesi pois, kun parsakaalit ovat jäähtyneet kokonaan. Sekoita loput aineosat kulhossa. Lisää parsakaali ja sekoita kevyesti käsin ja laita jääkaappiin vähintään 3 tunnin ajaksi, mutta mieluiten yön yli, jotta marinadi ehtii imeytyä parsakaaliin. Marinadi voidaan valmistaa edellisenä päivänä.
Grillivartaiden valmistaminen:
1. Sytytä grilli.
2. Valmista vartaat ja grillaa molemmin puolin muutaman minuutin ajan. Parsakaali ja tofu valmistuvat nopeammin kuin munakoiso. (Voit myös laittaa vartaat uunivuokaan, joka on peitetty alumiinifoliolla, ja paistaa uunissa 200 asteessa noin 15 minuutin ajan.)
3. Laita valmiit vartaat lautaselle, ripottele päälle seesaminsiemeniä, hienonnettua persiljaa ja raastettua sitruunan kuorta. Tarjoile lämpimänä.
Kikherne-, kirsikkatomaatti- ja karamellisoitu sipulisalaatti
Resepti on saanut innoituksensa suositun, Tel Avivissa sijaitsevan Toto-ravintolan annoksesta.
Ainesosat:
6 dl esikypsennettyjä kikherneitä
2 kourallista kirsikkatomaatteja, halkaistuna
1 kourallinen tuoreita mintunlehtiä
1 kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
1 ohuesti viipaloitu punainen tai vihreä chili 1 sipuli, leikattuna paksuiksi renkaiksi
23 ripausta fariinisokeria
1 loraus balsamietikkaaMaustaminen:Valkoviinietikkaa
Oliiviöljyä
Merisuolaa
Vastajauhettua mustapippuria
Tee näin:
1. Kaada kikherneet pois liemestä. Säästä 0,5 dl lientä.
2. Laita kikherneet monitoimikoneeseen yhdessä muiden ainesosien, paitsi liemen kanssa. Sekoita hyvin ja lisää lientä vähitellen, kunnes saat halutun koostumuksen. Mausta suolalla.
3. Laita seos kahteen kulhoon ja koristele kikherneillä, paprikajauheella, kirsikkatomaateilla, paahdetuilla kurpitsansiemenillä, pinaatilla tai rucolalla. Ripottele päälle chilihiutaleilla ja kaada päälle hieman oliiviöljyllä tarjoile.
Jos hummusta jää yli:
Peitä hummus ohuella kerroksella oliiviöljyä. Hummus säilyy jääkaapissa 23 päivää.
Ori Shavit on yksi Israelin suurimmista ruokamaailman nimistä