Keväisiä herkkuja juhlapöytään – rajoitusten rajoissa

Kata pöytään kauden raaka-aineista tehtyjä, trendikkääksi höystettyjä klassikkoja tai juhlakalun toiveiden mukaisia herkkuja. Koristele kaunis tunnelma ja juhlat ovat valmiit.

Valmistuminen on yksi kevään suurista juhlista. Tänä vuonna lakkiaisia tai muita päättöjuhlia ei kouluissa järjestetä. Koronasta huolimatta tärkeitä tapahtumia kannattaa juhlistaa. Läheisten kanssa voi mennä piknikille tai mahdollisuuksien mukaan järjestää juhlat omalla pihalla kehottaa ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

”Tärkeintä ulkona juhliessa on huomioida hyvä hygienia ja ruokien säilyvyys. Kannattaa unohtaa ’sen seitsemän sortin’ -pöytä. Tee ajatuksella vähän, mutta hyvää. Näin kylmäsäilytys ja tarjoilu on helpompaa”, Suontausta vinkkaa.

Ulkojuhlien suolaiseksi tarjottavaksi sopii parhaiten kylmänä maistuva tarjottava. Ruokaisat lihaa tai kalaa sisältävät salaatit, täytetyt voileivät, pienet lihapullat tai kasvispyörykät.

Kauden makuja

Villiyrtit ovat monipuolisia. Niitä kannattaa nyt hyödyntää.

”Kiinnostus villiyrttejä kohtaan on kasvanut selvästi tänä keväänä. Tämä näkyy Maa- ja kotitalousnaisten villiyrtti-etäluennoissa”, Suontausta iloitsee.

Villiyrttejä voi lisätä salaatteihin ja niistä syntyy monta herkullista ruokaa, vaikka täyte suolaisiin piiraisiin. Pikkupiiraset maistuvat niin lämpimänä kuin kylmänäkin.

Kevään perinteinen herkku raparperi taipuu makeisiin ja suolaisiin ruokiin ja juhlavaksi juomaksi ulkojuhliin.

”Raparperijuoma on ihanan raikas alkumalja kevään ja kesän juhliin. Se on myös mainio janojuoma, kun sen laimentaa vedellä tai maustetulla kivennäisvedellä.”

Uudista voileipäkakku savusärjellä

Voileipäkakun suosio kasvaa edelleen. Trendikäs ja ympäristöystävällinen kakku syntyy särjestä.

”Särkitäyte on fiksu valinta. Särjen kalastus puhdistaa järviä ja vähentää niiden rehevöitymistä. Kun voileipäkakun valmistaa nakukakkuna eli reunat paljaina, se kestää paremmin kuljetusta tai kakusta voi helpommin laittaa tarjolle ensin vain puolet.”

RUOKAOHJEET

Pienet kasvis-yrttipiiraat

12 kpl

Taikina:

100 g voita tai margariinia

2 dl vehnäjauhoja

2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:

1 rkl rypsiöljyä

2 kevät- tai varhaissipulia

6-8 dl vuohenputken nuoria versoja

2 dl porkkanaraastetta

1 dl muita luonnonyrttejä mitä pihamaalta löytyy (poimulehti, nokkonen, voikukka, maahumala, piharatamo, saksankirveli, siankärsämö)

0,25 tl rouhittua mustapippuria

0,25 tl (yrtti)suolaa

2 kananmunaa

2 dl ruokakermaa

2 dl juustoraastetta

1. Kerää luonnosta vuohenputken versoja ja muita luonnon yrttejä. Huuhtele ne siitepölystä ja kuivaa salaattilingolla tai keittiöpyyhkeen välissä.

2. Voitele muffinipelti, voit laittaa koloihin myös palat leivinpaperia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

3. Valmista taikina. Nypi taikina-ainekset nopeasti tasaiseksi ja painele muffinipellin koloihin. Myös reunoille. Nosta pelti jääkaappiin odottamaan.

4. Valmista täyte. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Silppua sipulit varsineen ja kuullota pannulla öljyssä porkkanaraasteen kanssa noin 5 minuuttia. Ota pannu liedeltä.

5. Silppua luonnonyrtit ja sekoita porkkana-sipuliseokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa täyte muffinipellin koloihin taikinalle.

6. Riko kananmunat kulhoon ja sekoita joukkoon kerma sekä juustoraaste. Jaa seos tasaisesti piiraiden päälle.

7. Paista uunin keskiosassa 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut reunojen kanssa väriä.

8. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Savusärkikakku

noin viidelletoista

1 kpl (700 g) ruispaahtoleipä

Kostutus

1,5 dl vettä

1 tl sitruunamehua

Savusärkitäyte

2 tlk (á 220/150 g) savusärkeä öljyssä -säilykettä

1 tlk (150 g) ranskankermaa

100 g tuorekurkkua

0,5 dl tillisilppua

ripaus valkopippuria

Munavoi

2 kpl keitettyä kananmunaa

100 g voita tai margariinia

0,5 dl ruohosipulisilppua

ripaus valkopippuria

Kuorrutus

200 g maustamatonta tuorejuustoa

0,5 dl majoneesia

1 tl sitruunamehua

Koristeluun

1 tlk (220/150 g) savusärkeä öljyssä

2 kpl keitettyä kananmunaa

tuorekurkkua, tilliä, herneenversoja

sitruunaviipaleita tai retiisejä

1. Vuoraa reilun kahden litran vetoinen tasapohjainen vuoka kelmulla ja jätä reilusti ylimääräistä kelmua reunoille, jotta voit suojata sillä täytetyn kakun kylmäsäilytykseen. Vuoka voi olla pyöreä, neliö, suorakaide tai jokin muu teemaan sopiva.

2. Poista leipäviipaleista kuoret.

3. Valmista savusärkitäyte: Valuta säilykkeistä öljy pois. Kaloista ei tarvitse poistaa nahkaa eikä ruotoja. Valitse kahdeksan kauneinta pyrstöpalaa (n. 100 g) kakun koristeeksi. Halutessasi voit ottaa vielä savusärkiä (100 g) erikseen ja tehdä niistä kerroksen kalatahnan päälle.

4. Pilko tuorekurkku pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ranskankermaan tillisilppu, kurkkukuutiot, valkopippuri ja lopuksi savukalapalat vain kevyesti sekoittaen.

5. Valmista munavoi: hienonna munat haarukalla ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen voi, ruohosipuli ja valkopippuri.

6. Lado koko pohjan peittävä kerros paahtoleipäpaloja vuoan pohjalle. Käytä saksia apuna leipäpalasten paloittelussa. Sivele pullasudilla kevyesti sitruunavettä leivän pintaan.

7. Levitä munavoi tasaiseksi kerrokseksi leville reunoja myöten. Lado täytteen päälle kerros paahtoleipää ja sivele päälle sitruunavettä. Levitä leiville savusärki-kurkkutäyte. Halutessasi voit laittaa savusärkifileitä vielä kerrokseksi kalatäytteelle. Lado päälle kerros paahtoleipää.

8. Peitä kelmulla ja laita päälle kevyt paino. Nosta kakku jääkaappiin ja anna maustua seuraavaan päivään.

9. Avaa kelmu, kumoa voileipäkakku tarjoiluvadille ja poista kelmu. Sekoita majoneesi ja tuorejuusto notkeaksi. Levitä tahna tasaisesti kakun päälle ja halutessasi reunoille.

10. Koristele kakun reunat herneenversoilla, jos levitit reunoille tahnaa. Asettele kakun päälle savukalapaloja, muna-, kurkku- ja sitruunaviipaleita sekä herneenversoja tai tilliä.

Vinkki: Kakun reunoja ei välttämättä tarvitse kuorruttaa. Näin siitä on myös helpompi nostaa vain puolikas kerrallaan tarjottavaksi.

Raikas raparperijuoma

10–15 hlölle

3 l raparperipaloja

6 dl sokeria

1 l vettä

3 kanelitankoa

1 kokonainen kuivattu inkiväärin pala tai muutaman cm pala tuoretta inkivääriä (kuorittuna)

Tarjoiluun

2 pulloa (0,75 l) kuivaa kuohuviiniä tai 1,5 l alkoholitonta siideriä

1. Huuhdo raparperinvarret ja paloittele ne. Kuori tarvittaessa.

2. Lisää raparperien sekaan sokeri ja mausteet.

3. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada raparperien päälle. Sekoita kunnes sokeri on sulanut.

4. Anna seoksen seisoa viileässä pari vuorokautta. Siivilöi ja pullota raparperijuoma.

5. Kaada laseihin raparperijuomaa ja jatka kylmällä siiderillä, kuohuviinillä tai kivennäisvedellä maun mukaan.

Ohjeet laati Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry