Suomalaisen rautalankamusiikin historian suurteos ilmestynyt!

Suomalaisesta rautalankamusiikista on juuri ilmestynyt mittava historiikki, jollaista ei ole aiemmin julkaistu. Kirjassa kerrotaan, kuinka rautalankamusiikki saapui suuren suosion myötä Suomeen ja luodaan katsaus alan kymmeniin yhtyeisiin ja artisteihin 1960-luvulta nykypäivään.

Sadoin sähkökitaroin -nimisen teoksen on kirjoittanut Jari Moberg, ja kirja on jatkoa samannimiselle kymmenosaiselle levysarjalle. Kirjasta löytyvät ensimmäistä kertaa muun muassa kaikki Suomessa julkaistujen rautalankalevyjen etiketit sekä laajin koskaan koottu diskografia suomalaisesta rautalangasta. Lisäksi mukana ovat Yleisradion legendaarisen Kahdeksan kärjessä -ohjelman tulokset vuodelta 1963, jotka osoittavat rautalangan ylivoiman tuona vuonna.

Kaiken kaikkiaan Sadoin sähkökitaroin -historiikissa on yhteensä yli 600 kuvaa, lehtileikettä, etikettiä ja muuta kuvitusta sekä runsaasti aiemmin julkaisematonta materiaalia.

– Kirja oikaisee useita vääriä uskomuksia. Lisäksi siihen on löydetty paljon aivan uutta tietoa, kertoo Jari Moberg, joka on itsekin mukana rumpalina rautalankamusiikkia soittavassa The Charades -yhtyeessä. – Suomalaisen rautalangan lisäksi luo katsauksen Yhdysvaltain sekä muun Euroopan ja Skandinavian instrumentaalimusiikkiin, jolla oli suuri vaikutus suomalaisen rautalankamusiikin syntyyn, Moberg jatkaa.

– Maassamme on ollut, ja on yhäkin huikea määrä upeita rautalankamusiikin taitureita. Siinä mielessä olemme olleet aivan Euroopan kärkimaita. Rautalangan suurin häpeäpilkku alan historiassa on se, ettei The Soundsille koskaan myönnetty kultalevyä Suomessa, vaikka heidän Emmaansa myytiin lyhyessä ajassa yli 20 000 kappaletta. Puhumattakaan yhtyeen Manschurian Beat -kappaleen myynnistä Japanissa, mikä pienempienkin arvioiden mukaan oli satoja tuhansia kappaleita, Moberg toteaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.