Saana Svärdin ja Joanna Töyräänvuoren toimittama Muinaisen Lähi-idän imperiumit esittelee elämää Mesopotamian, Välimeren itärannikon ja Arabian niemimaan yhteiskunnissa ja sivilisaatioissa, joista tunnetuimpia ovat Sumer, Assyria ja Babylonia. Kyseessä on ensimmäinen kokonainen suomenkielinen kirja aiheesta 1960-luvun jälkeen. Teemasta avautuu myös näyttely Kansallismuseoon toukokuussa.
Muinainen Lähi-itä on ensimmäisten todellisten suurvaltojen koti. Siellä muotoutuneiden valtakuntien perintö on kulkeutunut läpi vuosituhansien tähän päivään asti. Alue tunnetaan kirjoitustaidon ja maanviljelyn kehtona, ja sinne johtavat esimerkiksi matematiikan, astronomian, keramiikan ja monien muiden nykyisten tieteiden ja taiteiden juuret.
Muinaisen Lähi-idän tutkimuksen apulaisprofessori Saana Svärdin ja muinaisen Lähi-idän tutkimuksen dosentti Joanna Töyräänvuoren toimittama Muinaisen Lähi-idän imperiumit kuljettaa aikaan ennen ajanlaskun alkua ja herättää eloon Mesopotamian, Levantin ja Arabian niemimaan yhteiskunnat ja kulttuurit. Teoksessa asiantuntijat kuvaavat alueen historian lisäksi elämän eri puolia: arkea, politiikkaa, uskontoa, taloutta, tiedettä, taidetta, kansallisuutta, kirjallisuutta, kirjoitustaitoa sekä sukupuolten moninaisuutta ja seksuaalisuutta. Koko historiansa ajan yhteiskunnat kohtasivat sotien, katovuosien, tautiepidemioiden ja ilmastonmuutoksen kaltaisia mullistuksia ja jopa romahtivat kokonaan. Toisaalta yhteiskunnat olivat joustavia ja pystyivät sopeutumaan suurtenkin muutosten edessä.
Teknologisesta kehityksestä huolimatta muinaisella ja nykyihmisellä on paljon yhteistä. Tietyt perusasiat, kuten pelot ja huolet sekä toisaalta nautinnon ja ilon aiheet, vaikuttavat yhä olevan samoja ja nousevan yhteisestä ihmisyydestä.
Kansallismuseossa avautui aiheisiin liittyvä Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään -näyttely 19.5. Näyttelyä on ollut yhteistyössä toteuttamassa Helsingin yliopiston Muinaisen Lähi-idän imperiumit -huippuyksikkö, jonka piirissä uutuuskirja on syntynyt.
Toimittajat
Saana Svärd on muinaisen Lähi-idän tutkimuksen apulaisprofessori Helsingin yliopistossa sekä Lähi-idän kulttuurihistorian dosentti Turun yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät muinaisen Lähi-idän naisten historiaan ja muinaisten nuolenpäälähteiden analysointiin tietokoneavusteisesti.
Joanna Töyräänvuori on teologian tohtori ja muinaisen Lähi-idän tutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät Lähi-idän myöhäispronssikauden historiaan, myytteihin ja kaunokirjallisuuteen.