Väärinymmärryksiltä ei välty kukaan. Usein ne ovat arkisia, mutta joskus ne kantavat suuria seurauksia. Väärinymmärrysten taustojen ymmärtäminen auttaa selviämään arjen ja työn vuorovaikutustilanteissa paremmin, emeritusprofessori ja tietokirjailija Arto Mustajoki kertoo uudessa teoksessaanVäärinymmärryksiä.
Ihmisten välinen vuorovaikutus on perustava osa yhteiskuntaamme, ja epäonnistuminen siinä saattaa olla jopa maailman suurin ongelma. Väärinymmärrykset rikkovat ihmissuhteita, lyövät kapuloita politiikan ja talouden rattaisiin ja vaarantavat ihmishenkiä. Erityisesti politiikassa on viime vuosina korostunut myös vastapuolen tahallinen väärinymmärtäminen.
Arto Mustajoen uutuusteos Väärinymmärryksiä auttaa tunnistamaan kommunikaation sudenkuoppia ja erhetulkintojen mahdollisuuksia. Niin kielen kuin mielenkin ominaisuudet ovat otollista maaperää väärinymmärryksille. ”Ajatusvinoumien vuoksi ihmisille muodostuu vääristyneitä mielikuvia maailmasta. Ne synnyttävät vääriä johtopäätöksiä ja pysyviä kiistoja ihmisten välillä. Asian tiedostaminen auttaa ymmärtämään paremmin muiden outoja näkemyksiä – ja myös kyseenalaistamaan omia pinttyneitä käsityksiä”, Mustajoki kertoo.
Aivomme pyrkivät säästämään energiaa tietoa käsitellessään, emmekä aina osaa tai viitsi miettiä, kuinka toinen meitä ymmärtää. Lisäksi kieli on epätarkka kommunikaatioväline. Sanojen merkitykset vaihtelevat ihmiseltä toiselle, ja usein oletamme, että keskustelukumppanin tietopohja on sama kuin meillä. Myös kulttuurien eroavaisuuksien huomioiminen on vuorovaikutuksessa olennaista. ”Kun on tekemisissä muualta tulevien ihmisten kanssa, on viisasta ottaa huomioon se, kuinka suuri merkitys heidän kulttuurissaan on kasvojen säilyttämisellä, valtaetäisyydellä, lähipiirin arvostuksella ja perinteiden kunnioittamisella ja miten siellä tulkitaan erilaiset hyveet, kuten rehellisyys ja täsmällisyys”, Mustajoki sanoo. Väärinymmärryksiä ei voi kokonaan välttää eikä toista ymmärtää täydellisesti, mutta riittävä ymmärtäminen kantaa jo pitkälle. Olennaista onkin oppia, mistä väärinymmärrykset johtuvat. Kun ymmärrämme, miksi emme aina ymmärrä toisiamme, voimme kehittyä paremmiksi puhujiksi ja kuuntelijoiksi
Arto Mustajoki on Helsingin yliopiston venäjän kielen emeritusprofessori, akateemisen maailman moniottelija ja tietokirjailija. Hänen teoksensa Kevyt kosketus venäjän kieleen (2012) oli Tieto-Finlandia-ehdokas ja sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2013. Viime vuodet Mustajoki on tutkinut väärinymmärtämisen syitä ja seurauksia.