Koronavirusepidemia koskettaa kaikkia, niin vanhuksia kuin nuorempiakin, niin duunareita kuin pankkiireja ja niin taiteilijoita kuin opettajiakin. Varsinkin taiteilijoiden ahdingosta on puhuttu paljon mediassa, koska mm. muusikoiden on täytynyt perua kesän keikkansa.
Näyttelijä, laulaja, lauluntekijä, ohjaaja Mari Rantasila on yksi näistä taiteilijoista, joka on joutunut vaikean tilanteen eteen. Hänen uusi levynsä ”Mari Rantasila 2020” tuli ulos helmikuussa ja jo sovitut tämän kevään ja kesän keikat peruuntuivat tai siirtyivät. Tästä huolimatta Mari suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti. Kun hän ymmärsi epidemian vakavuuden, hän peruutti ensimmäiseksi kevään lomamatkansa. Luonnollisesti myös kesän keikkojen toteutumatta jääminen mietitytti Maria. Mietti hän sitäkin, mitä töitä voisi tehdä ja miten.
Mari on kuitenkin ratkaisukeskeinen ihminen. Kaikesta selviää kyllä. Nyt hän on tehnyt yhden striimatun keikan nettiin sääntöjen mukaan alle kymmenen hengen ryhmän kanssa. Sen lisäksi hän tekee suunnittelutöitä Kotkassa ja etäpalaveritkin ovat tulleet tutuiksi.
Masennuskomedian matkassa Helsingistä Kotkaan
Mari ohjaa Kotkaan tänä syksynä näytelmän nimeltä Masennuskomedia. Hän ohjasi sen
ensimmäistä kertaa vuonna 2017 Helsingin Kansallisteatteriin. Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Kirsikka Saari ja Jenni Toivoniemi Marin alkuperäisaiheen pohjalta. Alun perin Masennuskomediasta piti tulla elokuva, mutta kun rahoitusta ei saatukaan, tarina siirrettiin elokuvasta näytelmäksi.
Näytelmä kertoo tärkeistä aiheista: työstä ja mielenterveydestä. Mari sai idean näytelmäänsä Paloheinän työkeskuksesta, jossa hän kävi useasti 1990 – luvulla. Hän jatkoi vierailujaan siellä koko työkeskuksen olemassaolo ajan 2010 – luvun puoleen väliin asti. 2000-luvulla monet taiteilijat puhuivat jo julkisesti masennuksestaan, ja jotkut kirjoittivat siitä kirjojakin. Aihe tuli yhä ajankohtaisemmaksi.
Työpaikan ilmapiirillä on merkitystä
Työkeskuksessa Mari kävi alun perin ottamassa valokopioita. Samalla hän ihastui paikan
rauhalliseen ja positiiviseen tunnelmaan. Hän pohti, miksi ”normaaleissa” työpaikoissa ei aina ole näin hyvää henkeä. Työntekijät, nämä kuntoutujat, tekivät töitä omaan tahtiinsa ja tekivät sen mitä pitikin. Paikan vetäjä Tarja Alvesalo teki Mariin lähtemättömän vaikutuksen. Tarjan tapa johtaa oli lempeä, kannustava, mutta samalla kuitenkin tulostasosta huolehtiva. Mari mietti, miksei tälläinen johtamistyyli voisi olla muissakin työpaikoissa mahdollinen. Hän pohti enemmänkin työn ja mielenterveyden suhdetta: ”Miten ilman työtä voi masentua, mutta toisaalta liika työ voi sairastuttaa mielen, ihminen voi palaa loppuun. Kuitenkin työ on iso osa elämää ja sen mielekkyyttä. Se, miten työtä tekee ja millaisessa ilmapiirissä, vaikuttaa valtavasti mielenterveyteen.”, Mari kiteyttää ajatuksensa.
Komedialla mennään
Komedia valikoitui tyylilajiksi, koska sen keinoin on joskus hedelmällisempää kertoa vakavista asioista. Katsojan voi olla helpompi ottaa komedian kautta vaikeita aiheita vastaan. Kuntoutujat, joita Mari haastatteli näytelmäänsä varten, pitivät tärkeänä, että esityksessä saa varmasti nauraa. Mari lupasi tämän hymyssä suin. Sitäpaitsi musta huumori kukki kuntoutujien kesken työkeskuksessa koko ajan. Miksei sitä siis voisi käyttää tarinassakin?
Uutisia, mutta ei liikaa
Palaamme koronaan. Mari seuraa uutisista tilannetta, varsinkin hallituksen päätöksiä koskien eri rajoituksia ja sitä, minkä kokoisia kokoontumisia hallitus tulee jatkossa sallimaan. Tämä on tärkeää keikkojen kannalta. Nyt näyttää siltä, että suurin osa niistä siirtyy syksyyn. Mari kuitenkin säännöstelee uutisten katsomista, eikä ole somessa koko ajan, koska se ei tee hyvää mielenterveydelle. Mari kiittää hallituksen toimia. Hänen mielestään hallitus on pärjännyt hyvin. ”Hallitus on ollut selkeä ulosannissaan ja kuunnellut asiantuntijoita,” Mari kommentoi. ”Hallitus on myös myöntänyt virheitään ja ottanut niistä opikseen. Se on tärkeää tuleviakin kriisejä ajatellen.” Marista on hienoa, että kerrankin meillä on ministereinä viisi naista tärkeissä tehtävissä. Tasa-arvo on ottanut taas askeleen eteenpäin, mikä on mahtavaa.
Liikunta pitää mielen balansissa
Liikunta pitää mielen balanssissa. Vanha totuus ”kun on fyysisesti hyvässä kunnossa, niin mielikin voi hyvin” pitää paikkansa. Iltaisin Mari katsoo elokuvia, tv-sarjoja, lukee ja suunnittelee tulevaa kuluttamalla taidetta sen eri muodoissa. Lähitulevaisuuteen Mari suunnittelee tv-sarjaa, johon hän hakee virikkeitä eri taidemuodoista.
Tälläisiä vinkkejä Mari antaa ihmisille : ” Olisi hyvä, että jokainen löytäisi jonkun asian, mistä saa mielihyvää. Liikkua kannattaa joka päivä jollain tavalla. Tärkeää on olla yhteydessä ystäviin ja läheisiin. Myös taide on antoisaa. Se ylläpitää mielen hyvinvointia omalla tavallaan.”
Koronasta on ollut hyötyäkin
Marin mielestä korona-aika on ollut myös hyväksi. On tärkeä huomata, ettemme voi hallita
kaikkea. Tämä ei varmasti ole viimeinen vaarallinen virus, minkä tulemme kohtaamaan. Jatkuva kasvu ei myöskään ole rajatulla maapallollamme mahdollista. Ilmastokin kiittää koronasta, koska mm. lentäminen on vähentynyt. Uskon ja toivon, että osa korona-ajan tavoista jää pysyväksi.
”Kaikesta huolimatta ikuisena optimismina minun on hyvä olla juuri tässä ja juuri nyt.”, Mari toteaa.
Pidetään huolta toisistamme
Monet varmasti jo ajattelevat, mitä tapahtuu koronan jälkeen tai ainakin sen jälkeen, kun rajoitteet vähentyvät? Mitä teemme ja mitä teemme ensimmäiseksi? ”Halaan ystäviä ja läheisiä ja ehkäpä menen tanssimaan ravintolaan tai jonkun bändin keikalle heilumaan. Veljieni luokse kylään menen varmasti.”, Mari miettii. Tämähän toteutuu ainakin osittain kesäkuun ensimmäinen päivä.
Lopuksi Mari Rantasila sanoo ihmisille rohkaisuksi: ”Pidetään huolta toisistamme. Kyllä me tästä tavalla tai toisella selviämme.