Lemmikit aiheuttavat vuosittain tulipaloja ja vaaratilanteita – tunnista nämä vaaranpaikat kodissasi

LähiTapiolan kokemuksen perusteella lemmikit aiheuttavat suomalaiskodeissa vuosittain muutaman kymmentä tulipaloa tai muuta merkittävää vaaratilannetta. Suurimpia vaaranpaikkoja aiheuttavat koirien ja kissojen päälle laittamat liedet sekä kaatuneet kynttilät ja jalkavalaisimet.

– Valtakunnallisesti voidaan puhua muutamasta kymmenestä lemmikkien aiheuttamasta tulipalovahingosta tai vastaavasta vaaratilanteesta vuosittain. Tyypillinen vahinkotilanne liittyy siihen, että koira tai kissa tavoittelee liedelle jäänyttä ruokaa ja liesi menee päälle sytyttäen tulipalon. Lemmikit aiheuttavat merkittäviä vahinkoja jyrsiessään sähköjohtoja tai tutkiessaan akvaarioita, kertoo asumisen turvallisuuden palveluiden kehityspäällikkö Antti Määttänen LähiTapiolasta. Määttäsen mukaan edellä mainitut vahingot ovat erittäin ikäviä, koska ne usein sattuvat omistajan ollessa poissa kotoa ja siten pääsevät aiheuttamaan usein vakavaa tuhoa. Ne ovat myös aina hengenvaarallisia lemmikille. Yleensä lemmikkien aiheuttamat vahingot ovat pienempiä esimerkiksi kodin kalusteiden, tavaroiden ja sähkölaitteiden johtojen jyrsimistä, esineiden putoamisia, kynnenjälkiä lattiassa ja eritteiden aiheuttamia haju- tai muita haittoja.

Tarkista nämä vaaranpaikat kodissasi

Vahinkojen välttämiseksi Määttänen kannustaa kotoa poistuttaessa sulkemaan keittiön oven ja tarkistamaan, että liedelle tai sen läheisyyteen ei jää mitään lemmikkejä kiinnostavaa tai syttyvää. Kynttilät ja myös kaatuvat valaisimet on syytä sammuttaa kotoa poistuttaessa. Liesisuoja on myös kätevä turvaväline lemmikkitalouksissa. Kodin vaaranpaikkoja tarkistettaessa on hyvä muistaa myös palovaroittimen kunnon tarkistaminen.

– Lemmikkejä ei voi syyllistää onnettomuuksista, vaan vastuu on aina omistajalla. On hyvä muistaa, että koirat ja kissat ovat usein myös herättäneet asukkaiden huomion tulipaloissa. Eli ne ovat joskus jopa sankareita vahinkotilanteissa, Määttänen toteaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.