Koira on ihana, karvainen perheenjäsen, joka löytyy yhä useammasta suomalaiskodista. Lemmikki on kuitenkin myös pitkäaikainen sitoumus, joka vaatii omistajaltaan niin aikaa, rahaa kuin kasvatukseen panostamista. Kokosimme asiantuntijan kanssa listan asioita, joita kannattaa miettiä ennen pennun hankintaa ja jotka auttavat selvittämään, millainen koira kotiin sopisi.
Suomalaiset ovat eläinrakasta kansaa, ja koronaepidemian poikkeusaika on saanut yhä useamman harkitsemaan koiran hankintaa. Parhaimmillaan lemmikistä tulee kiinteä perheenjäsen lukuisiksi vuosiksi, mutta päätöstä pennun ottamisesta ei tule tehdä kevyin mielin. LähiTapiolan LemmikkiHelppi-palvelun eläinlääkäri Eva Kaisti kertoo, että moni koiran ottanut yllättyy pennun koulutukseen vaaditusta ajasta, yhteiselon tiiviydestä ja mahdollisista hankaluuksista.
– Materiaa ja ruokaa suomalaiskoirilta harvoin puuttuu, mutta hoidossa tärkeitä ovat myös koulutus ja halu oppia ymmärtämään omaa lemmikkiä. Etenkin ensimmäisen vuoden aikana pennun kasvatukseen kannattaa todella panostaa. Kun oppii ymmärtämään oman koiran ”kieltä”, käyttäytymistä ja eleitä, on helpompi havaita ajoissa myös esimerkiksi terveysongelmia tai puuttua käytösongelmiin. Kaistin nelihenkiseen lapsiperheeseen liittyi syksyllä kääpiömäyräkoiran pentu. Se on eläinlääkärin järjestyksessä kolmas koira. Suurikokoisen rodun jälkeen perheeseen päädyttiin valitsemaan pieni koira, joka voisi tulla mukaan esimerkiksi reissuille. – Toivon mukaan koira elää jopa 18 vuotta, joten teimme pitkän aikavälin ratkaisun. Tällä hetkellä arki on vauhdikasta lasten ja pennun kanssa, mutta kun se ei tullut yllätyksenä, niin siitäkin selvitään.
Laadimme listan asioita, joita kannattaa miettiä, jos harkitsee koiran hankintaa.
Tutustu ensin itseesi – millaiseen kotiin koira tulisi?
Tärkeintä on päästä ensin sinuiksi itsesi kanssa. Missä näet itsesi tai perheesi 3, 5 tai 10 vuoden päästä – olisiko koiralla edelleen sijaa elämässä? Onko sinulla tai muilla perheenjäsenillä valmiutta viettää päivittäin aikaa lemmikin kanssa – voitteko sitoutua siihen myös sairauden yllättäessä tai huonoina päivinä? Koira on arjessa läsnä niin hyvinä kuin huonoina hetkinä, joten ennalta kannattaa miettiä, että sille varmasti löytyy paikka kodista ja sydämestä.
Tutustu rotuihin – millainen koira kotiisi sopisi?
Yksi tahtoo rotukoiran, toinen tykkää sekarotuisista, kolmas haluaa antaa uuden alun rescue-koiralle. Olipa syy lemmikin ottamiseen mikä tahansa, yhteiselo helpottuu, kun koiran luonne ja ominaisuudet vastaavat omistajan elämäntapaa ja -tilannetta. Rodun valinnassa kannattaa huomioida esimerkiksi koiran koko, energisyys ja liikunnan sekä hoidon tarve. Oletko itse enemmän ulkoilmaihminen ja haluat harrastaa koiran kanssa, vai viihdyttekö ennemmin kotona ja kaupungissa? Ota selvää erilaisista koiraroduista esimerkiksi kyselemällä tutuilta ja harrastajilta, tutustumalla kasvattajiin sekä hyödyntämällä tietoa verkossa, kirjoissa ja lehdissä.
Ulkoiluta itseäsi tai kaverin koiraa
Yksi tapa testata, olisiko sinusta lemmikinomistajaksi, on kokeilla, millaista olisi koiran omistajan arki. Mitä jos heräisit parin viikon ajan vähän aiemmin ja kävisit joka aamu ja ilta koiran rytmissä lenkillä? Jos tutuilla tai sukulaisilla on koiria, voit tarjoutua ulkoiluttamaan niitä säännöllisesti tai hoitaa esimerkiksi lomamatkan ajan. Koirallisen arkeen tutustuminen on hyvä mittari koirakuumeeseen – se voi auttaa esimerkiksi selvittämään, kuinka innokkaita lapset lopulta ovat lemmikin hoitoon.
Kasvattaminen vaatii aikaa – oletko valmis?
Koira ei opi tavoille, ellei sitä joku opeta. Eläinlääkäri Kaisti korostaa, että etenkin ensimmäisen vuoden ajan omistajan kannattaa olla koko ajan hereillä ja palkita koiraa toivotusta käytöksestä. Hän suosittelee hankittamaan pennun kasvatuskirjan ja lähtemään yhdessä pentukurssille. Ajan kanssa harjoittelu ja yhteinen aika hiovat koiraa ja ihmistä yhteen ja luovat toimivan kontaktin.
Pennulle on myös tärkeää oppia toimimaan erilaisissa ympäristöissä ja toisten koirien kanssa. Maltatko olla alussa jämäkkä, tiukka ja määrätietoinenkin, vaikkei suloinen karvapallo aina toimi toivotulla tavalla?
Löytyykö auttavia käsiä tarvittaessa?
Hyvä on myös pohtia, kuka hoitaa koiraa silloin, kun olet koko päivän poissa kotoa. Löytyykö naapurustosta lenkittäjää tai voisiko joku tuttu tai sukulainen ottaa koiran hoitoon? Koiraa ei voi jättää yksin pitkiksi ajoiksi, joten on hyvä miettiä ennalta, miten toimisit loma- tai työmatkojen aikana tai jos flunssa sitoo sinut petiin. Tukiverkosto on avuksi myös koiranhoidossa.
Pohdi ennalta hoitovastuita
Lapset haluavat monesti koiran, mutta kenen vastuulle lemmikki jää sitten, kun harrastukset ja kaverit alkavat viedä yhä enemmän aikaa, saati kun perheet nuoret muuttavat pois kotoa? Haluatko vanhempana ottaa täyden vastuun koiran hoidosta vai lentääkö se pesästä nuorten mukana? Koira saattaa hyvin elää yli 10-vuotiaaksi, joten arjen toiveista kannattaa puhua realistisesti ja pitkällä tähtäimellä: miltä esimerkiksi nuoren parin, lapsiperheen tai eläkeläisen tulevaisuus näyttää?
– Meillä lasten kanssa puhuttiin ennalta, kuka on päävastuussa pennusta ja miten kukin osallistuu esimerkiksi koiran koulutukseen ja sosiaalistaville koiratreffeille. Laadimme lasten kanssa sääntöjulisteen, joka rytmittää perheen arkea ja avaa kunkin rooleja koiranhoidossa, kertoo Kaisti. Koiraan voi liittyä myös yllättäviä menoja. Tapaturma tai sairaus voi aiheuttaa äkillisiä eläinlääkärikuluja, tai koira vahingossa aiheuttaa vamman tai vahingon jollekulle toiselle. Näihin yllättäviin menoihin voi varautua säästämisen lisäksi vakuutuksilla.
Koti valmiiksi koiraa varten
Pentu pistää arjen uusiksi, se on itsestäänselvyys. Valloittavan lämmön ja leikin lisäksi luvassa on todennäköisesti myös sotkuja ja järsittyjä sukkia ja huonekaluja. Vältä ryppyjä rakkaudessa valmistelemalla kotia koiran tuloon. – Pienten lasten ja pennun kanssa vaaratilanteita todella riittää. Meillä vanhemmilla toiveena nyt on, ettei leluja ja vaatteita jätettäisi lattioille, ovia auki tai huudettaisi ja juostaisi. Näin arki ei toki aina mene, joten hetken aikaa aikuisen pitää vain olla vähän sydän syrjällään, sanoo nauraen Kaisti.