Karkaileva koira on monessakin mielessä erittäin harmillinen asia. Koira voi satuttaa itsensä tai jäädä auton alle, eikä jatkuva koiran etsiskelykään niin mieltä ylentävää puuhaa ole. Vapaana oleva koira voi myös pelottaa muita ihmisiä, varsinkin lapsia, eivätkä naapurit taatusti ilahdu kukkapenkissään säntäilevästä koirasta. Jotta koiraa voi pitää ulkona vapaana, on omistajan voitava luottaa siihen, että ”tänne”-käsky todella tehoaa koiraan. Käsky opetetaan jo pennulle ensimmäisten asioiden joukossa. Jos koira ei tottele käskyä, ainoa vaihtoehto on ulkoiluttaa koiraa kytkettynä.
MIKSI KOIRA KARKAILEE?
· jotkut koirat ovat uteliaita tai niillä on erittäin vahva saalistusvietti
· urokset karkailevat herkemmin varsinkin tyttöjen perään. Eri rotujenkin välillä on eroja.
· koira on pitkästynyt ja sen elämä on virikkeetöntä
· koira ei saa tarpeeksi liikuntaa ja ”ulkoiluttaa itse itseään”
· suhde omistajaan on heikko
ONGELMAN ENNALTAEHKÄISY
Kun koiranpentu tulee uuteen kotiinsa, luoksetulon ja lähellä pysymisen harjoittelu aloitetaan jo silloin.
Pentukoira ei vielä uskalla lähteä kovin kauas, joten sitä kannattaa pitää turvallisissa paikoissa mahdollisimman paljon vapaana. Jos pentu lähtee liian kauas, lähde itse toiseen suuntaan: pennulle tulee hätä ja kiire takaisin oman lauman luokse. Perään ei kannata lähteä juoksemaan; sitä pentu pitää leikkinä. Luoksetulosta, oli se sitten vapaaehtoista tai käskystä, on tehtävä koiralle aina miellyttävä kokemus. Palkitse kehuilla, rapsutuksilla, leikillä tai makupaloilla ja kehu koiraa.
Jotkut koirat jäävät näköetäisyydelle, mutta eivät anna ottaa itseään kiinni. Tämän ongelman voi välttää kutsumalla vapaana olevaa koiraa luokse, mutta ei aina laitakaan koiraa hihnaan kiinni vaan palkitsee sen luoksetulosta ja antaa sen taas jatkaa vapaana juoksemista. Karanneen koiran toruminen silloin, kun se jo on luonasi, on turhaa. Koira oppii vain sen, että luoksetulo onkin epämiellyttävää ja ikävää. Jos uroskoira karkailee narttujen perään, kastrointi on vaihtoehto, jota kannattaa harkita. Mitä enemmän omistaja viettää aikaansa koiran kanssa, tarjoaa sille puuhaa, liikuntaa ja vapaana oloa, sen vähemmän koiralla on syytä karkailla. Jos pihaa ei voi syystä tai toisesta aidata tai koira on vaikkapa hoidossa paikassa, jossa ei ole koiranpitäviä aitoja juoksuvaijeri on melko helposti siirrettävä, mutta tukeva vaihtoehto.
Maakoukku on paljon reissaavan koiraperheen oiva apuväline. Leirintäalueella, kyläpaikassa, näyttelyreissulla tai muualla, missä koira on kiinnitettävä lyhyeksi aikaa tai siirrytään suhteellisen usein paikasta toiseen, maakoukku on kevyt ja helppo, mutta luotettava kiinnitysväline. Nimikyltti tai osoitetuubi koiran kaulassa auttaa karanneen koiran löytäjää palauttamaan sen oikealle omistajalleen. Kaulapantoja voi käyttää apuna silloin, kun haluat opettaa koiralle esim. sallitun etäisyyden vapaana ollessa. Koiran voi myös pysäyttää suihkeella ja näin saada sen paremmin kuuntelemaan luoksetulo-käskyä. Muistathan palkita koiran oikeasta käytöksestä!