Kissakriisi hallintaan -kansalaisaloite

Kissakriisi hallintaan -kansalaisaloite tulee eduskunnan täysistunnon lähetekeskusteluun torstaina 21.10. Lähes 800 eläinlääkäriä on ilmoittanut kannattavansa aloitetta. Kissakriisi on yhteiskunnallinen ongelma, joka näkyy myös monen eläinlääkärin päivittäisessä työssä. Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto ja SEY Suomen eläinsuojelu tekivät eläinlääkäreille suunnatun kyselyn kissojen hyvinvoinnin ongelmakohdista vuonna 2019. Eläinlääkärit pitivät vakavimpina kissoja koskevina eläinsuojeluongelmina vapaasti lisääntyviä kissoja, kissapopulaatioita sekä hylättyjä kissoja.

Eläinsuojeluyhdistyksen kanssa yhteistyötä tekevä ja pelastettuja kissoja viikoittain hoitava eläinlääkäri Johanna Lankila vetosi torstaina kollegoihinsa Facebookin kautta. – Vain muutamassa päivässä 780 eläinlääkäriä ilmoitti tukevansa aloitetta. Tämä on vahva viesti eläinlääkärikentältä, Johanna Lankila sanoo. Jo aiemmin lokakuun alussa yhteensä 75 eläinsuojeluyhdistystä ja muuta alan toimijaa laati yhdessä kirjelmän, joka taustoittaa Suomen kaltoinkohdelluimman lemmikkieläimen tilannetta. Kirjelmä toimitettiin kansanedustajille Eläinten päivänä 4.10.

Kissakriisin ytimessä populaatiokissat

Suomessa hylätään yli 20 000 kissaa vuosittain. Kissapopulaatioissa elää tuhansia kissoja, joista kukaan ei kanna vastuuta. Populaatiokissat kärsivät nälästä, kylmästä, sisäsiittoisuudesta sekä tarttuvista taudeista ja loisista. Kissapopulaatiot syntyvät ja kasvavat ihmisen toimien seurauksena, ja suurin osa niistä saa alkunsa leikkaamattomista, vapaana ulkoilevista kotikissoista. – Kissakriisi on mahdollista ratkaista. Omistajalle tulee säätää velvollisuus estää pitämiensä kissojen hallitsematon lisääntyminen. Lisäksi kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on säädettävä pakolliseksi vähintään samalla aikataululla kuin koirien vastaava, vuoden 2023 alussa voimaan tuleva velvoite. Eläinsuojelullisesti kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on vielä tärkeämpää kuin koirien, sanoo kansalaisaloitteen vastuuhenkilö Teija Englund.

Kissakriisi hallintaan -kansalaisaloitteen tavoitteet ovat:

1. Kissojen hallitsematon lisäännyttäminen tulee säätää lainvastaiseksi. Kissan omistajan velvollisuus on huolehtia, että kissa ei pääse hallitsemattomasti lisääntymään. Kissan omistajan tulee estää tämä kastroimalla tai steriloimalla vapaana ulkoilevat kissat.

2. Kaikki kissat tulee tunnistusmerkitä ja rekisteröidä. Kissan omistajan velvollisuus on huolehtia, että kissa tunnistusmerkitään mikrosirulla ja tunnistetiedot merkitään valtakunnalliseen rekisteriin. Omistajan tulee myös huolehtia, että rekisterin tunnistetiedot pysyvät ajantasaisina.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.