Graham Norton – BBC:n irlantilainen ilopilleri

Graham Norton on 2000 -luvun tunnetuimpia televisioesiintyjiä. Suomalaisille hän on tullut tutuksi Euroviisujen kommentaattorina, jonka mielestä Suomen edustajan Blind Channelin euroviisukappale sopisi hyvin herätyskellon hälytysääneksi.

Kun koronapandemia alkoi maaliskuussa 2020, Suomen televisiossa alettiin lähettää BBC:n tuottamaa Graham Nortonin keskusteluohjelmaa. Kyseessä oli vuonna 2007 alkaneen ohjelmasarjan 26 kausi, jonka filmaukset oli saatu päätökseen helmikuussa juuri ennen pandemiaa. Vieraita oli riittänyt brittijulkkiksista Hollywood-tähtiin ja ohjelma oli nauhoitettu tavalliseen tapaan torstai-iltana ison 600-päisen studioyleisön edessä. Yleisöön on mahdollista päästä mukaan hakemuksen kautta ja pandemiaan asti se on ollut paitsi briteille, myös monelle muualta maailmasta tulevalle turistille mielenkiintoinen matkakohde.

Korona muutti ohjelman tekemisessä kaiken. Kun ohjelmaa jatkettiin tauon jälkeen huhtikuussa 2020, Isossa-Britanniassa tilanne oli jo niin paha, että sulkutilan takia viikoittaisia lähetyksiä vieraineen ei voitu toteuttaa tavalliseen tapaan. ”Ensimmäinen kausi koronan jälkeen oli ihan kamala. Ohjelmaa jatkettiin vain siksi, että studioväki saataisiin työllistettyä”, Norton on kertonut. Kuvaukset järjestettiin pienessä nurkkauksessa Nortonin omassa Lontoon kodissa. Tilassa oli vain nojatuoli, pieni televisio ja koriste-esineitä. Taustalla oli vihreä seinä, johon Norton vaihteli itse erilaisia taustakuvia. Studioyleisö puuttui, mutta Norton rohkaisi ihmisiä taputtamaan kotona.

Vieraita haastateltiin videopuhelujen kautta. Ensimmäinen vieras koronalähetyksissä oli laulaja Michael Bublé, joka vastasi puheluun Vancouverin talon kellarista ja sanoi apeasti: ”Vaimoni käski minun tulla kellariin, että en häiritsisi muita”. Julkkisvieraiden koteihin kurkistaminen toi lisähuumoria sarjaan. Moni julkkiksista kertoi nauttivansa korona-ajasta ja kiireen katoamisesta. ”Lopulta päätin, että en enää anna heidän kertoa siitä, miten kivaa heillä on. Moni kertoi esimerkiksi käyvänsä kuntosalilla. Minä ajattelin vain, että missä ihmeen kuntosalilla, nehän on kaikki suljettu! Sitten tajusin, että rikkaat ihmiset elävät eri todellisuudessa kuin enemmistö, joka ei voi eristäytyä turvaan tartunnalta”, Norton kertoi.

Syksyllä 2020 alkanut kausi pystyttiin toteuttamaan jo tavallisempaan tapaan studiosta, tosin ilman yleisöä. Osa vieraista tuli edelleen paikalle videon kautta. Korona toi myös uusia haasteltavia Nortonille. Esimerkiksi Hollywood-tähti Julia Roberts ei ollut koskaan päässyt paikalle Lontooseen nauhoituksiin, mutta esiintyi nyt videon kautta. Myös yleisöä saatiin paikalle etänä Zoomin avustuksella.

Graham Norton on irlantilaissyntyinen (s. 1963) koomikko ja esiintyjä, joka muutti Lontooseen 1980-luvulla. Esiintyjän ura sai potkua Edinburghin teatterifestivaaleilla, jossa hän esitti Äiti Teresan näköistä hahmoa. Paikallinen uskonnollinen lehti paheksui esitystä ja se toi julkisuutta Nortonille, joka alkoi saada koomikon keikkoja eri radio- ja televisio-ohjelmista. Aluksi hänellä oli monia eri keskusteluohjelmia Channel 4:lla, mutta 2007 BBC otti hänet uuden omaa nimeä kantavan televisio-ohjelman juontajaksi.

BBC:n mukana tuli myös esiintyminen Euroviisujen kommentaattorina kuuluisan Terry Woganin seuraajana. Albanian 2015 esityksestä Norton kommentoi: ”No, niitä kolmea minuuttia emme enää saa takaisin, mutta voihan sen ajatella niinkin, että meidän ei pidä koskaan enää kuunnella tuota kappaletta.” Kun Valko-Venäjältä annettiin pisteitä, Norton huokaisi ihastuksesta: ”Voi, Minsk näyttää niin kauniilta. Onko tuo linja-autoasema?”

Huolimatta pisteliäästä tyylistään, Graham Norton tunnetaan ystävällisyydestään. Henkilönä hän on samaan aikaan avoin – hän on esimerkiksi ollut julkisesti homoseksuaali koko uransa ajan – mutta toisaalta hänen yksityiselämästään ei juuri tiedetä. Viime vuosina hän on asunut sekä Lontoossa että Irlannissa, jossa hän on viimeistellyt koronan aikana kolmatta kirjaansa. ”Kun sain kirjani viimeisen vedoksen tarkistettavakseni, oli koronan pahimmat ajat, Black Lives Matters ja kaikki ilmastonmuutospuheet. Minä ajattelin, että voi ei, olen kirjoittanut oikean Pollyanna, iloinen tyttö -kirjan, eihän tämä ole yhtään ajanmukainen!” Kolmas kirjakin sai kuitenkin hyvät arvostelut. Kirjat ovat osittain omaelämäkerrallisia ja käsittelevät Irlannin lähihistoriaa. ”Ihailen kaikkia heitä jotka ovat jääneet Irlantiin, toisin kuin me jotka muutimme pois. Pitämättä melua itsestään he ovat rakentaneet yhteiskunnan, joka on paljon vapaamielisempi kuin se yhteiskunta, josta me muut lähdimme pois.” Homoseksuaalisuudesta Norton on todennut: ”En usko että kukaan todella haluaa olla homo.” Mutta toisaalta: ”Olla hetero tai biseksuaali, luulen, että siinä välillä on vain neljä tuoppia”.

Graham Norton showta tehdään liki vuoden ympäri. Vieraiden saaminenkaan ei ole helppoa. ”Se menee niin päin, että jos joku on innokas tulemaan showhun vieraaksi, melko varmasti me emme ole innokkaita saamaan häntä sinne.” Toisaalta, poikkeuksiakin on: ”Kerran torstaina minulla soi lounasaikaan puhelin. Siellä oli George Michael, joka halusi tulla perjantain ohjelmaan. Minä sanoin, että okei, jos kerran haluat, tule toki. Hän oli todella hauska vieras. Se oli poikkeus joka vahvisti säännön.”

Uusi Graham Norton -kausi alkaa Isossa-Britanniassa 27.9.

Kirjoittaja on Tilda Korkeela, joka toimii tuottajana Jubilee Komediassa.
Tietoja tulevista esityksistä voi seurata www.jubileekomedia.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.