Koiran ripuli on yksi yleisimmistä koiraa koettelevista vaivoista. Tavallisesti koiran ripuli- ja oksennustauti paranee kuitenkin itsestään parissa päivässä.
Kesään ja lämpimiin ilmoihin voi liittyä myös ikäviä kesävaivoja lemmikeille: akuutti maha-suolikanavan tulehdus eli ripuli ja mahdollisesti oksentelu saattaa yllättää.
Akuutti ripuli on harvoin vakava sairaus perusterveellä, aikuisella koiralla ja se paranee usein itsestään muutamassa päivässä. Paranemista voi nopeuttaa apteekista ja eläinlääkäriasemalta saatavilla reseptittömillä valmisteilla. Probiootit eli terveysvaikutteiset maitohappobakteerivalmisteet auttavat häiriintynyttä suoliston mikrobiotaa palautumaan ennalleen. Ne myös tukevat limakalvon immuunijärjestelmän toimintaa.
Paasto ei paranna
– Aikoinaan ripuloivaa koiraa neuvottiin pitämään paastolla ainakin vuorokauden verran. Nykytietämyksen mukaan paasto – etenkin pitkittyessään – saattaa olla haitallista suoliston limakalvon toipumiselle, muistuttaa dosentti, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen Evidensia eläinsairaala Tammistosta.
– Ruokinnan vatsaystävällisellä ruualla voikin aloittaa heti, kun koira ei enää oksenna. Tutkimusten mukaan varhaisessa vaiheessa aloitettu ruokinta nopeuttaa mahataudista toipumista, Minna lisää.
Ripuloivalle koiralle sopiva ruoka on hyvin sulavaa ja niukasti rasvaa sisältävää. Ravinnon rasvoissa on myös eroja, keskipitkäketjuisen triglyseridit (MCT) sulavat ripuloivan koiran suolistossa tavanomaisia ravintorasvoja paremmin ja toimivat tarpeellisena energianlähteenä suoliston uudistuville soluille. Vatsatautiin liittyvä huono olo voi heikentää ruokahalua, joten ruuan tulee olla maistuvaa. Maistuvuutta voi lisätä tarjoamalla ruokaa kädestä tai lämmittämällä sitä hiukan, noin kädenlämpöiseksi.
Koiran ripulin kotihoito
Jos koira voi ripulista huomatta hyvin ja on pirteä, voidaan ripulia hoitaa kotona muutamien päivien ajan.
Tarjoa helposti sulavaa ruokaa, älä tarjoa lemmikille sen normaalia (kuiva)muonaa.
Huolehdi, että lemmikki juo riittävästi.
Eläinlääkäriasemilta saatavat erikoisruuat voivat auttaa taltuttamaan vatsavaivat. Eläinlääkäriasemilta ja apteekista saatavia reseptittömiä ripulinhoitovalmisteita voi myös antaa.
Rajoitettu ruokinta tukee suoliston limakalvon solujen toimintaa ja energiansaantia. Tavoitteena on tarjota ripulista kärsivälle koiralle hiilihydraattipitoista vähärasvaista ruokaa hyvin pieninä annoksia jo ensimmäisenä ripulipäivänä.
Kotihoidon aikana tulee tarkkailla koiran juomista ja varmistaa, että koira ei pääse kuivumaan. Jos koira ripuloi jatkuvasti ja ripuli on kovin vetistä tai koira oksentaa juomansa veden toistuvasti, tulee koira viedä eläinlääkärille, jossa se tutkitaan. Tarvittaessa sille voidaan antaa nestehoitoa ja oireita helpottavaa lääkitystä, Minna Rinkinen ohjeistaa.
Ravintolisien käyttöä suositellaan koiran suolistohäiriöiden hoitoon. Eläinlääkäriasemilta ja apteekeista saatavat vatsaongelmiin tarkoitetut lemmikkien ravintolisät imevät suolistosta haitallisia aineita ja rauhoittavat suolistoa. Ihmisten lääkkeet ja ravintolisät eivät sovi koirille.
Milloin otan yhteyttä eläinlääkäriin?
Jos koiran ripuli on poikkeuksellisen ankaraa.
Jos koiran vointi ei parane kotihoidolla 1–2 vuorokauden kuluessa tai oireet uusiutuvat.
Jos koiran vointi huononee äkillisesti tai sen oksennuksessa tai ripulissa on verta.
Jos koira ei juo tai oksentaa juomansa, on kuumeinen tai muuttuu veltoksi.
Mikäli koiran yleisvointi heikkenee, oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia tai uloste on veristä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.