Ilmanlaatu pääkaupunkiseudun ulkopuolisella Uudellamaalla oli vuonna 2023 pääosin hyvää tai tyydyttävää, tiedottaa Uudenmaan Ely-keskus.
Vuonna 2023 pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Uudenmaan ilmanlaatua mitattiin jatkuvatoimisesti liikenneympäristössä Keravalla ja kaupunkitausta-asemalla Lohjalla.
Mittausasemilla seurattiin typenoksidien ja hiukkasten pitoisuuksia.
Typpidioksidin pitoisuuksia kartoitettiin lisäksi suuntaa antavilla passiivikeräimillä Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Lohjalla, Nurmijärvellä, Porvoossa, Tuusulassa ja Vihdissä.
Puun pienpolton päästöjen vaikutuksia ilmanlaatuun mitattiin Raaseporissa Karjaalla.
Vuonna 2023 ilmanlaatu pääkaupunkiseudun ulkopuolisella Uudellamaalla oli Uudenmaan Ely-keskuksen mukaan pääosin hyvää tai tyydyttävää.
Eniten ilmanlaatuun Uudellamaalla vaikuttavat tieliikenne ja kotitalouksien puunpoltto. Ilmanlaatu luokiteltiin Lohjan ja Keravan mittausasemilla valtaosan ajasta hyväksi tai tyydyttäväksi.
Huonon tai erittäin huonon ilmanlaadun tunteja oli keväällä 2023 Keravalla 44 ja Lohjalla 21. Syynä huonon ilmanlaadun tunteihin oli katupöly. Kevään 2023 katupölykausi oli melko tyypillinen ja pahimmillaan huhtikuussa.
– Liikenteen pakokaasuista peräisin olevan typpidioksidin vuosikeskiarvo oli Lohjalla hieman edellisvuotta matalampi. Keravalla typpidioksidin vuosipitoisuus oli selvästi aiempia Keravan mittausvuosia pienempi. Typpidioksidinpitoisuudet olivat Lohjalla ja Keravalla alle ilmanlaadun raja-arvojen ja kansallisten ohjearvojen, mutta WHO:n uudet tiukemmat ohjearvot kuitenkin ylittyivät paikoin. Pitkällä aikavälillä ilmansaasteiden pitoisuudet ovat Uudellamaalla yleisesti laskeneet, kerrotaan Ely-keskuksen tiedotteessa.