Vältä ainakin nämä virheet lintujen talviruokinnassa

Lintujen talviruokintakausi on alkanut. Lintujen ruokinnassa kannattaa kuitenkin huomioida muutama seikka, jotta hyvä tahto ei johda huonoon lopputulokseen. Erityisesti kotipuutarhureiden kannattaa pitää pikkulinnut pihapiirissä, sille ne syövät puutarhan tuholaisia.

Suomalaiset ovat kiinnostuneita siivekkäiden talvehtijoidemme hyvinvoinnista.Lintujen talviruokintakausi alkaa, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, eivätkä linnut enää saa ravintoaan maasta.

– Talviruokinnan ansiosta monet pikkulinnut selviävät täällä, eikä niiden tarvitse lähteä talveksi pois Suomesta, kertoo lintujen ruoista vastaava tuoteryhmäpäällikkö Joni Niskanen.

Lintujen ruokinnasta on hyötyä linnuille sekä ruokkijalle, ja itse asiassa moni lintulaji on yleistynyt puhtaasti talviruokinnan ansiosta.

– Esimerkiksi talitiais-, sinitiais- ja viherpeippokannat ovat kasvaneet talviruokinnan ansiosta. Linnunbongausnautinnon lisäksi ruokinnalla voi siis tehdä hyvää, Niskanen kertoo.

Ruoki pikkulintuja talvella, ne palkitsevat sinut kesällä

Lintujen ruokinta on yllättävän monen suomalaisen harrastus, joka tuo iloa talveen. Ruokinnasta on myös konkreettista hyötyä.

– Talvella pikkulinnut syövät hedelmäpuiden oksistoissa talvehtivia haitallisia ötököitä, jotka vahingoittavat esimerkiksi omenapuita. Kun pikkulinnut ottavat puutarhasi reviirikseen, niin kesällä ne pyydystävät pihan ja puutarhan tuholaisia. Yksi tinttiperhe syö kesän aikana kymmeniä kiloja ötököitä, kuten esimerkiksi kirvoja, kertoo puutarha-asiantuntija Omatarhuri Santeri Urhonen.

Ruokintaa ei kuitenkaan usein suositella jatkettavan talven jälkeen.

– Kun maa on talven jälkeen sula ja paljas, lintu kyllä löytää ruokansa luonnosta. Kesäruokinnassa on myös se haaste, että lämpimällä ja kostealla kesäilmalla taudit saattavat levitä ruokintapaikoilla huomattavasti talvipakkasia helpommin, Niskanen korostaa.

Kesällä linnut tarvitsevat vettä ja suojaa.

– Pidä huoli, että linnuille riittää vettä. Piha-allas on hyvä juomapaikka linnuille, mutta myös sammakoille ja muille hyödyllisille eliöille. Linnut ja sammakot syövät esimerkiksi etanoita, joista on monelle puutarhurille päänvaivaa. Veden lisäksi pikkulinnut tarvitsevat suojaisen kasvuston, esimerkiksi marja- tai koristepensaita, Urhonen kertoo.

Aloittelevan linnunruokkijan kannattaa ottaa huomioon ruokalajit ja ruokintapaikka

– Suosituimmat linnunruuat ovat auringonkukan siemenet, maapähkinät ja talipallot, joilla on hyvä aloittaa talviruokintaharrastus. Ne ovat useimpien pikkulintujemme mieleen. Myöhemmin voi laajentaa tarjontaa muilla ruoilla, kuten esimerkiksi kauralla ja rasvasiemenpalloilla. Mitä monipuolisempi tarjonta ruokintapaikalla on, sitä monipuolisempi lajimäärä omalla ruokintapaikalla todennäköisesti viihtyy, Niskanen kertoo.

Ruokalajien lisäksi linnunruokkijan kannattaa huomioida se, että syöttöalusta on irti maasta.

– Syöttöalustan on joko noustava ohuen tolpan varaan tai roikuttava puusta. Näin oravien tai rottien on hankalampi päästä käsiksi lintujen ruokiin. Maahan pystytettävissä alustoissa kannattaa olla selkeä ”kaulus” tolpan päässä, mikä hankaloittaa oravien apajille pääsyä, Niskanen suosittelee.

Vältä nämä virheet lintujen talviruokinnassa

1. Satunnainen ruokkiminen: Oikea aika aloittaa talviruokinta on silloin, kun maa on jään ja lumen peitossa. Ruokinnan pitää olla yhtäjaksoista siihen asti, kunnes maa on taas paljas ja sula. Jos lintu löytää hyvän ruokintapaikan, se palaa sille läpi koko talven. Jos ruokaa ei olekaan tutulla ruokintapaikalla ja lintu ei löydä korvaavaa ruokaa, se pahimmassa tapauksessa menehtyy. Ruokinta-automaatti on hyvä, koska se annostelee ruokaa sitä mukaa kun linnut sitä kuluttavat. On hyvä muistaa, että automaatinkaan varaan ei ole hyvä jättäytyä pitkäksi aikaa. Ruokintapaikalla on hyvä käydä muutaman päivän välein varmistamassa, että ruokaa on jäljellä.

2. Siivoton ruokapaikka: Ruokintapaikan säännöllinen puhdistus kuuluu linnunruokintaharrastukseen. Linnut ulostavat usein ruokintapaikalle, joten se pitää siivota säännöllisesti, jotta taudit eivät leviä. Jos paikka ei ole siisti, sille saattaa tulla rottia tai muita epämieluisia vieraita. Perussiivoukseen kuuluu ulosteiden siivous ja syöttöalustan pesu.

3. Ruokintapaikka on liian lähellä taloa tai ikkunaa: Ruokintapaikkaa ei kannata sijoittaa ihan ikkunaan kiinni, sillä sisällä talvipimeällä päällä olevat valot voivat karkottaa lintuja. Lisäksi vaarana on, että linnut lentävät ikkunaan. Ruokintapaikan olisi hyvä olla vähintään 5-10 metrin päässä rakennuksesta. Jos lintuja haluaa tiirata ihan lähietäisyydeltä, vastuullinen bongari tekee tämän kiikareiden avulla.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.