Pitsikilta ry tuo Jatan aittaan näytille kurssilaistensa nypläystöitä helmikuun ensimmäisellä viikolla. Vantaan Myyrmäessä toimivan ja kohta 31-vuotiaan yhdistyksen puheenjohtajana toimii Terttu Rissanen ja tytär Outi Rissanen ohjaa lähes 20 hengen nypläyksen alkeisryhmää. Kokeneempien nyplääjien omatoimiryhmässä oppimisen sijaan jaetaan ideoita ja keskustellaan niin nypläyksestä kuin itse elämästäkin.
Varsinainen boomi nypläyksessä nähtiin 1970-luvulla. Tosin viime aikojen yleinen kiinnostus perinnekäsitöihin on antanut uutta pontta nypläysharrastukseenkin. Terttu Rissanen kertoo, että moni aloittaa nypläyksen jäätyään eläkkeelle ja haaveiltuaan siitä ensin viimeiset 30 vuotta. Nuorimmat aloittajat ovat 30- 40-vuotiaita, jotka seuraavat mummonsa jalanjälkiä.
Nypläys ei ole vain perinteisiä pöytäliinoja vaan myös huiveja, vaatetuksen yksityiskohtia, koruja, jopa riippukeinuja sekä tilataidetta, missä vain mielikuvitus on rajana.
-Nypläysharrastus on koukuttavaa, nälkä kasvaa syödessä ja haasteita kaipaa aina lisää. Jotkut miettivät pitsille tarkan käyttötarkoituksen, toiset haluavat oppia koko ajan uutta ja nypläävät pitsejä kansioon, kertoo Outi Rissanen.
-Harrastus on hyvää aivojumppaa ja todella meditatiivista. Jos on stressiä ja hermo kireällä, niin nypläystyöhön keskittyessä maailman murheet unohtuvat. Useat ovat saaneet helpotusta jopa surutyöhön puolisonsa kuoleman jälkeen. Nyplätessä ajankulu hukkuu ja nyplääjä tarvitseekin usein herätyskellon muistuttamaan taukojen pitämisestä, kuvailee Outi Rissanen.
Terttu Rissasen mukaan Jatan aitan näyttelyyn on tulossa laaja kirjo erilaisia töitä, kuten ainakin liinoja, viuhkoja, tauluja ja pöytäliinoja. Informatiivisessa näyttelyssä on esillä olevista pitsilajeista myös kerrottu tarkemmin. Paikan päälle odotetaan joukoittain pitsinharrastajia sekä muuten asiasta kiinnostuneita. Alan osaajia on myös mahdollista nähdä nypläämässä paikan päällä. Kiinnostuneet kävijät pääsevät kokeilemaan nypläystä itsekin, sillä näyttelyyn on tulossa kaikille tarkoitettu nypläystyyny.
Näyttely on avoinna 1. – 10. 2. arkisin kello 14-18, viikonloppuisin kello 11-16. Pääsymaksu on kaksi euroa.