Keusoten ensimmäinen asukaspaneeli pohti lasten ja nuorten hyvinvointia

Puntaroiva asukaspaneeli kokoontui marraskuussa kolme kertaa Hyvinkään lukiossa Kipinässä.

Joukko keskiuusimaalaisia antoi hyvinvointialueen päättäjille konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, miten lasten ja nuorten mielen hyvinvointia voitaisiin tukea.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue Keusote järjesti ensimmäisen puntaroivan asukaspaneelinsa marraskuussa Hyvinkäällä.

Puntaroivia asukaspaneeleita kokeillaan Keusotessa yhteistyössä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa.

Kutsu asukaspaneeliin lähetettiin 5000 satunnaisesti valitulle keskiuusimaalaiselle. Kutsuun vastanneiden noin 250 vapaaehtoisen joukosta paneeliin poimittiin satunnaisesti 50 henkilöä siten, että paneeli vastasi mahdollisimman hyvin Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen väestöä.

Ensimmäiseen asukaspaneeliin kokoontui 40 osallistujaa kolme kertaa perehtymään lasten ja nuorten mielen hyvinvointiin ja keskustelemaan sen tukemisesta ja edistämisestä.

Keskustelujen päätteeksi paneeli äänesti toimenpiteistä, jotka nostettiin yhteiseen loppulausumaan.

Loppulausuma luovutettiin Keusoten aluevaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajille ja toimitettiin aluevaltuuston jäsenille 14.12.2023.

– Asukaspaneeliin osallistuneet keskiuusimaalaiset ehdottavat, että lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi Keusote varmistaa riittävät resurssit, luo lisäkeinoja lasten ja nuorten tavoittamiseen, lisää toimijoiden osaamista lasten ja nuorten kohtaamiseen sekä lisää lasten ja nuorten osallistumismahdollisuuksia palvelujen kehittämiseen, tiedotti Keusote loppulauselman luovutuksen jälkeen.

Resurssien osalta asukaspaneeli kiinnitti huomiota erityisesti opiskeluhuollon palvelujen toimivuuteen ja riittävyyteen.

Panelistit toivat esiin, että kouluissa tulee olla riittävästi aikuisia – ammattilaisia, jotka jalkautuvat lasten ja nuorten arkeen. Asukaspaneeli ehdottaa kouluihin myös täysin uutta nuorten parissa työskentelevää asiantuntijatehtävää, niin sanottua liikuntamentoria. Tämä asiantuntija tukisi nuorten liikkumista yksilölähtöisesti.

Lisäksi asukkaat ehdottavat lasten ja nuorten tavoittamiseksi esimerkiksi matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita, chat-palvelua verkkosivuille sekä puhelimeen ladattavaa Keusote-sovellusta. Sovelluksella voisi saada pelillisinkin keinoin lapset ja nuoret oikean tiedon äärelle. Lisäksi siinä voisi olla niin sanottu SOS-nappi, jonka kautta lapsi tai nuori saisi tarvittaessa nopeasti apua.

Keusoten ensimmäinen puntaroiva asukaspaneeli kokoontui kolme kertaa Hyvinkään lukiossa Kipinässä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.