Metsämörriksi lapsen mieli
Suomen Ladun lastentoiminnan vankka kulmakivi on metsämörritoiminta. Metsämörri-satuhahmo innostaa lapset lähiluontoon leikkimään, liikkumaan, ihmettelemään ja tutkimaan.
Metsämörritoiminnassa lapsille on omat viitteelliset ikäryhmät. Metsämörriohjaaja muodostaa oman lapsiryhmänsä ryhmän koon, ikäjakauman sekä lasten temperamentin ja taitojen mukaan.
-Metsämörritoiminnassa tavoitteena on tehdä lapsille lähimetsä ja -luonto tutuksi, Suomen Ladun Metsämörriohjaajaksi kouluttautunut Leena Harjula-Jalonen kertoo.
Kaikilla suomalaisilla pitäisi olla jonkinlainen suhde metsään, muuten voi olla pelottavakin paikka.
Tutustuminen on hyvä aloittaa lähimetsästä.
-Keravalla on hyviä ja turvallisia metsiä, joissa on hyviä polkuja, Harjula-Jalonen vakuuttaa.
Liikkuminen metsässä kehittää myös lasten motoriikkaa, hän kertoo.
-Ei ole tarkoitus päntätä kasvien lajeja, vaan ennen kaikkea kokea luonto, Repoveden kansallispuistosta talkooleiriltä juuri kotiutunut Markku Reunanen kuvailee.
Luupit ja pussit käteen ja kohti metsäseikkailua. Ryhmä lähtee kiipeämään kotipesältä Kalevan Pihkaniityn majalta ylös metsään. Ensin ihmetellään männyn ja kuusen käpyjä, sitten tarkastellaan luuppien avulla, mitä sammaleessa tapahtuu. Hieman myöhemmin käki kukkui ja ohjaajat saivat hyvän tilaisuuden kertoa, miten käki pesii. Pystyyn kuollut mänty ikuistui monen kameraan, sen verran ihmeellinen ilmestys se oli.
Kuvassa tutkimuskohteena sammal, joka kuhisee elämää.