Riesa-koira pelasti eksyneen – sai Sankarikoiran arvon

Sankarikoira-Riesa hälytysvarusteet päällään.

Kennelliitto myöntää vuonna 2017 Sankarikoiran arvon 18 koiralle. Yksi näistä koirista on Järvenpäässä asuva saksanpaimenkoira nimeltään Riesa (viralliselta nimeltään Musanterin Anis). Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Mitä Riesa teki ansaitakseen näin hienon tittelin?

– Riesa on koulutettu pelastuskoira ja alkuyöstä keväällä 2016 tuli hälytys etsintään. Pakkasin tavarat ja koiran mukaan, ja olimme ensimmäisenä koirakkona paikalla, ja saimme etsittäväksi suurehkon metsäalueen, jonka kallioilla etsittävän tiedettiin viihtyvän normaalisti. Etsintä aloitettiin näiltä kallioisilta alueilta, ja heti etsinnän alusta alkaen Riesa oli poikkeuksellisen aktiivinen ja selvästi osoitti, että jotain hajua alueella on. Noin tunnin etsinnän jälkeen etsittävä löytyikin alueelta kylmettyneenä ja tajuttomana, Riesan omistaja Fiia Berghem kertoo.

Sankariteon jälkeen 7-vuotias Riesa sai löydöstä ruokapalkan ja pallon. Fiia kertoo, että näin käy aina, olipa kyseessä treeni tai ihan oikea etsintätilanne.

– Jälkikäteen löytämämme henkilö halusi kiittää Riesaa, ja toimitti sille paljon ruokaa ja herkkuja, Fiia kertoo iloisesti.

Kiitokset on ansaittuja. Miltä tuntuu, että kodissasi on nyt oikea Sankarikoira?

– Sankarikoira-arvonimi on hieno tunnustus tekemästämme pitkäjänteisestä työstä. Mielestäni on erittäin hienoa, että arvonimi myönnetään tehtäväänsä suorittaneelle koulutetulle pelastuskoiralle, Fiia kertoo.

Riesan koulutus pelastuskoiraksi on aloitettu pennusta lähtien. Mitä kaikkea pelastuskoiran arkeen kuuluu?

– Pelastuskoiran täytyy pystyä erilaisiin haastaviin ja pitkäkestoisiin etsintätehtäviin säästä, vuorokaudenajasta ja kaikesta muusta riippumatta. Pelastuskoiran täytyy osata etsiä niin ilmavainuisesti kuin maavainuisesti jäljestämälläkin. Lisäksi löytö pitää ilmaista joko haukkumalla tai rullalla, jolloin koira ottaa kaulassa roikkuvan patukan suuhun, tuo sen ohjaajalle ja vie sen jälkeen ohjaajan löytyneen henkilön luo. Kokeisiin kuuluu myös tottelevaisuusosio, joten myös sitä pitää harjoitella. Yhteensä erilaisia treenejä on tavallisesti useamman kerran viikossa, joten kyllä tähän aikaa saa uppoamaan, Fiia kuvailee.

”Riesa viihtyy vanhemmiten myös hyvin sohvaperunana”

Pelastuskoirana olo sopii Riesan luonteelle hyvin. Ajoittain Riesa kyllä nauttii ihan sohvaperunanakin olosta, mutta liian montaa päivää putkeen näin ei ole.

– Vapaa-ajalla Riesa lenkkeilee paljon metsässä, mutta viihtyy vanhemmiten myös hyvin sohvaperunana – kunhan sitä ei jatku kovin montaa päivää peräkkäin. Ihan ehdotonta lempihommaa treenien lsäksi on uiminen. Kesäaikaan kaikki ojat ja lammet pitää koluta, eikä Riesaa meinaa saada vedestä pois millään, Fiia kuvailee Sankarikoiraansa.

Riesa ja Fiia toimivat Helsingin etsintä- ja pelastuskoirien (HEPeKo) hälytysryhmässä, joka toimii osana Vapaaehtoista pelastuspalvelua (VAPEPA). Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, jos haaveilee pelastuskoiratoiminnasta?

– Pelastuskoiratoimintaa harrastetaan kahden eri liiton alla, Suomen Palveluskoiraliiton ja Suomen Pelastuskoiraliiton. Näiden koesäännöt poikkeavat jonkin verran toisistaan, mutta VIRTA-tarkastus on yhtenäinen. Pelastuskoiraksi sopii lähes minkä tahansa rotuinen koira, kunhan se on riittävän sosiaalinen, koulutettavissa pitkäkestoisiin tehtäviin ja kykenee liikkumaan hankalissakin maasto- ja sääoloissa. Pelastuskoiran ohjaajan täytyy myös kouluttaa itseään. Perusvaatimuksiin kuuluu muun muassa ensiapu- ja etsintäkurssien suorittaminen sekä suunnistustaito, Fiia kertoo.

Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 10. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Lue myös Sankarikoira-tittelin saaneen Mylyn tarina.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.